Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sesje] Dlaczego zmienia się ID danej sesji?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
runahead
MAm problem z sesja, otoz mam taki kod:
[php:1:071a8a0503]<?
session_start();
echo "<br>Numer sesji: ",session_id(),"<br>";
?>[/php:1:071a8a0503]
na moim dmowym servku dziala on poprawnie, czyli po realoadzie numer sesji sie nie zmienia. Jednakze na serwerze free.of.pl, gdzie miesci sie moja stronka po kazdym nacisnieciu F5 strona przyznaje inne ID sesji. Jak sobie z tym poradzic? Jak mozna ustawic/dokomponowac strone by reload na serwerze free.of.pl dzialal poprawnie. A jesli nie jest to mozliwe na tym serwerze to poradzcie mi inny serwer!

Zmoderowany temat. Ten CapsLock i wykrzykniki działały mi na nerwy (scanner)
itsme
jest jeden powod dla ktorego inni nie lubia odpisywac na takie posty ...
REGULAMIN przeczytaj i pomysl dlaczego cos jest nie tak nastepnie (jezeli znajdziesz) to zmien to co jest zle.

Pozdrawiam
spenalzo
SKŁADNIA!!!
[php:1:db1c110c1a]<?
session_start();
echo "<br>Numer sesji: ".session_id()."<br>";
?>[/php:1:db1c110c1a]
runahead
Nie widze by moj skrypt byl mniej poprawny niz twoj. "." jest operacja laczenia wiec aby twoje echo zadzialalo, sever musi niejawnie zadeklarowac zmienna = [php:1:fb0bae14eb]"<br>Numer sesji: ".session_id()."<br>"; [/php:1:fb0bae14eb]. W moim przypadku wyswietlane jest iteracyjnie, element po elemencie. Ale roznica jest minimalna i nie da sie jej zauwazyc.
Wracajac do tematu, domyslam sie ze wszystko jest wina servera of.pl ! Ale czy moglibyscie mi powiedziec ktora linijka w php.ini jest za to odpowiedzialna?
spenalzo
Nie wiem, może się zmieniło, ale jak ja uczyłem się php to instrukcje łączyło się przy pomocy kropki a nie przecinka.
kurtz
Cytat
SKŁADNIA!!!

?

http://pl.php.net/echo
echo to nie funkcja.
kurtz
Cytat
Jednakze na serwerze free.of.pl, gdzie miesci sie moja stronka po kazdym nacisnieciu  F5 strona przyznaje inne ID sesji. Jak sobie z tym poradzic?
sprawcz czy juz nie istenieje sesja. wyglada na to ze dwa razy startuje - stad rozne odpowiedz. byc moze na w/w serwerze domyslnie jest autostart sesji.
runahead
wg. phpinfo opcja autostartu sesji jest wylaczona. Porownywalem te opcje z opcjami mojego Krasnala i zadnej znacznej roznicy nie widze w ustawieniach sesji
kurtz
Cytat
wg. phpinfo opcja autostartu sesji jest wylaczona. Porownywalem te opcje z opcjami mojego Krasnala i zadnej znacznej roznicy nie widze w ustawieniach sesji
hmm conjamniej dziwne. jest szasa ze gdzies nizej jest jeszcze jedne session_start()?

sprobuj rowneiz co sie dzieje gdy nie ma wlasnie tej dyrektywy na serwerze gdzie sa problemy
runahead
uproscilem kod do tych dwoch linijek. Bez session_start zmienna session_id jest po prostu pusta.
PS: Problem lezy prawdopodobnie w opcjach servera. Powiedzcie mi tylko jaka opcja moglaby wywolywac taki problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.