Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada źródła
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
SkaUt
:?: Interesuje mnie jak zablokować dostęp z przeglądarki WWW do kodu źródłowe go, prawego klawisz myszy. Czy możlie jest takie zabezpieczenie tego typu, czy aby aaevil.gif zablokować dostęp do ściągania stron do trybu OFF-LINE muszą to być ustawienia na serwerze? czy mogę użyć jakiegoś skryptu w plikach strony WWW? Proszę o pomoc. Pod ciup@poczta.wprost.pl
angrysmiley.gif Z góry dzięki za wszelkie sugestie!!
kryr
Nie mozna zablokowac dostepu do zrodel - jest to nie mozliwe. Mozna zablokowac prawy klawisz, pamiec podreczna... ale zawsze mozna jakos sie do zrodel dostac np (sorry za krypto-reklame) offline explorerem...
em1X
raz gdzies widzialem ciekawa rzecz.. koles tam polaczyl javascript i php ze za chiny ludowe nie moglem kodu tego skryptu JS wydobyc smile.gif
castor
@emx

jak znajdziesz to rozwiazanie to chetnie rzucil bym okiem na nie..

... bo moje zdanie jest takie ze nie ma mozliwosci na skuteczne zabezpieczenie kodu HTML przed wgladem!!!..

a co ma tu laczenie JS z php?questionmark.gif

I jak tam twoj kalkulatorek questionmark.gif? :wink:
em1X
zdeka mi sie nie chce.. a co ma JS z php ? i tym ukrywaniem co mowilem?

kazesz skryptowi js robic document.write(+zrodlo dokumentu i ukrywasz ten JS
castor
Cytat
a co ma JS z php ? i tym ukrywaniem co mowilem?

dalej nie rozumiem co ty chcesz tym document.write?questionmark.gif kod php?questionmark.gif?
jak ukrywasz ten JS i gdzie tu to php?questionmark.gif

rzuc przyklad bo NIEWIERZE!!!!
steru
Cytat
raz gdzies widzialem ciekawa rzecz.. koles tam polaczyl javascript i php ze za chiny ludowe nie moglem kodu tego skryptu JS wydobyc smile.gif

eeee- dwa razy mi sie wyslalo sad.gif
steru
Cytat

moze chodzi o to co kiedy robilem
http://steru.innet.com.pl/zrodlo/
Seth
mozna by pod koniec skryptu umiescic petle DO (w taki sposob aby sie nie konczyla. Wtedy plik sciaga sie caly czas i nie mozna go otworzyc. Podobno to nazywa sie STREAMING HTML smile.gif smile.gif
Mistycus
Nie wiem po co wogóle ukrywać swoje skrypty JS :?
Jeśli jednak uważasz, że twoje dzieła programistyczne to jakaś nietykalna świętość, możesz jedynie spróbować utrudnić człowiekowi życie, który jak się uprze, to i tak znajdzie sposóbbo na podejrzenie kodu.

Moje propozycje to:[list]
Seth
Albo poprostu pisz cale strony we Flashu lub Apletach Javy winksmiley.jpg
Mistycus
Aplet Javy można zdekompilować, a co do flasha, to pewnie też jest możliwe podejrzenie kodu (może nawet łatwiejsze niż w przypadku Javy :? ) smile.gif
em1X
function funkcja(){alert('Tak tak - to ta funkcja smile.gif');
//dupadupadupa po trzykroc !
}
em1X
Cytat
Cytat
a co ma JS z php ? i tym ukrywaniem co mowilem?

dalej nie rozumiem co ty chcesz tym document.write?questionmark.gif kod php?questionmark.gif?
jak ukrywasz ten JS i gdzie tu to php?questionmark.gif

rzuc przyklad bo NIEWIERZE!!!!

w tym skrypcie ukryles te funkcje prawda... czemu zamiast funkcji nie wsadzic document.write('<html><.... i tak dalej.. kod strony.. ?
Seth
No dobra, ale po co wogole ukrywac strony w html'u? Przeciez jest to tylko opis strony, ktorego kazdy moze sie nauczyc bez potrzeby podpatrywania u innych. A co do JS to przeciez mozna wszystkie skrypty umieszczac w osobnym pliku i tak jak w php potraktowac je includem. A same skrypty umiescic w katalogu zabezpieczonym przed otwieraniem z zewnatrz !
em1X
mielismy rozwazac o ukrywaniu kodu a nie o tym, czemu wogole to robic tongue.gif
Seth
Aby szukac rozwiazania trzeba wiedziec czy czas wlozony wprace nad jego zrealizowaniem ma wogole sens
em1X
to juz nie moj problem tylko autora postu winksmiley.jpg
Seth
tak wiec mam pytanie do autora: na litosc boska po co Ci cos takiego :?: winksmiley.jpg smile.gif
em1X
apropos JS :] znacie moze kod ktory kopiuje zaznaczony text do schowka tongue.gifP
kryr
Wlasnie! Wiecie jak wydobyc z textarea przez javascript zaznaczony tekst :?: :!: :?
castor
Cytat
Cytat

moze chodzi o to co kiedy robilem http://steru.innet.com.pl/zrodlo/

ciekawa rzecz :wink:

No tu zes mnie zaskoczyl:)

Rzuc pare podpowiedzi lub powiedz jak sie dobrac do zrodla :wink: i jak to jest zrobione smile.gif)

A co do schowka to tu macie cos:

Kod
<SCRIPT  LANGUAGE=javascript> /* Highlight  and  Copy  form  element  script-  By  Dynamicdrive.com For  full  source,  Terms  of  service,  and  100s  DTHML  scripts Visit  [url=http://www.dynamicdrive.com]http://www.dynamicdrive.com[/url] */

//specify  whether  contents  should  be  auto  copied  to  clipboard  (memory)

//Applies  only  to  IE  4+

var  copytoclip=1

function  HighlightAll(theField) {

var  tempval=eval("document."+theField)

tempval.focus()

tempval.select()

if  (document.all&&copy;toclip==1) {

therange=tempval.createTextRange()

therange.execCommand("Copy")

window.status="Zawarto&para;ć  zaznaczona  i  skopiowana  do  schowka!"

setTimeout("window.status=''",1800)

}

</SCRIPT>
em1X
dzieki :]]]]]
steru
Cytat
Cytat
Cytat

moze chodzi o to co kiedy robilem http://steru.innet.com.pl/zrodlo/

ciekawa rzecz :wink:

No tu zes mnie zaskoczyl:)

Rzuc pare podpowiedzi lub powiedz jak sie dobrac do zrodla :wink: i jak to jest zrobione smile.gif)

no nie jest to zadna rewelka, bo wystarczy jakims teleportem sobie sciagnac smile.gif
kiedys na ygregu chyba jakis koles stwierdzil, ze jak jest <script src=cos> to wystarczy wpisac to 'cos' wlasnie i juz masz zrdlo js - pokazalem mu , ze nie wystarczy smile.gif

a zeby online zobaczyc zrodlo to musialbys dwa razy pod rzad trafic taki sam 9-cio cyfrowy ciag znakow generowany losowo :-)
nie bede kodu podawal - pokombinuj sam :-)
castor
Cytat
a zeby online zobaczyc zrodlo to musialbys dwa razy pod rzad trafic taki sam 9-cio cyfrowy ciag znakow generowany losowo

a dlaczego dwa razy?
steru
Cytat
Cytat
a zeby online zobaczyc zrodlo to musialbys dwa razy pod rzad trafic taki sam 9-cio cyfrowy ciag znakow generowany losowo

a dlaczego dwa razy?

jak trafisz trzy tez bedzie dobrze :-)
Mistycus
Nie wiem, co za problem masz Castor, bo ja bez kłopotu podglądam źródło, a komentarz, który tam widnieje jest niecenzuralny, więc zacytuję tylko kawałek:
Cytat
//... po trzykroc !
Proponowałbym Ci steru zrobić coś, aby plik ze źródłem nie był cashowany smile.gif, bo można go oglądać dowoli, póki nie odświeży się strony smile.gif
castor
ja sprobowalem zapisac strone w IE w formie Offline i nie moglem zobaczyc zrodla:(
Mistycus
Ja podejrzałem źródło, wyciągnąłem odpowiedni adresik i wywołałem go w przeglądarce (w tym samym oknie). Dopóki nie odświeżę strony, mogę oglądać źródło skryptu. W przeciwnym razie pokazuje mi, że "nie tędy droga..." smile.gif
castor
ja ciebie wogole nie rozumiem??
Mistycus
!. Podejrzałem htmla:
Kod
<script src=/zrodlo/index.php?v=01597043234></script><a href="javascript: funkcja();">kliknij</a><p>witam<br>jak widac po kliknieciu na link uruchamiana jest funkcja JS.<br>prosze zacytowac zawarty w niej komentarz<br>milej zabawy :-)

2. Otworzyłem skrypt spod adresu: http://steru.innet.com.pl/zrodlo/index.php...p?v=01597043234
Kod
function funkcja(){alert('Tak tak - to ta funkcja :)');

//dupadupadupa po trzykroc !

}

Było to możliwe, gdyż plik ze skryptem został scachowany i dopóki nie zażądam od serwera ponownie tego pliku, zostaje on u mnie w cache'u.
castor
Z ciekawosci pytam bo tez tak prubowalem i dostawalem komunikat:

Cytat
nie tedy droga....

Nie wiem co masz na mysli mowiac otworzylem skrypt.

Jesli o otwarcie strony w Przegladarce to wlasnie tez tak robilem. i nic sad.gif

niewazne ide spac smile.gif
Mistycus
Castor: Jeśli chcesz zobaczyć ten ukryty kod JS, kliknij jeden z poniższych linków. UWAGA, każdy działa tylko raz.
46500966915
06152016307
15012481825
85136790959
33226368988
49807378703
66229921572
60088507398
94205954524
51372301855
94231959545
95912568661
17112445884
59036315778
83214285116
80407034431
38695447169
61380433410
43066259228
Heh biggrin.gif biggrin.gif myślę, że powinno starczyć dla wszystkich zainteresowanych. I co Castorku, rozgryzłeś już metodę Steru :?:

Steru: mam pare pomysłów na poprawienie twojego PHPowego ukrywacza
steru
Cytat
Steru: mam pare pomysłów na poprawienie twojego PHPowego ukrywacza

mysle, ze gra nie warta jest swieczki. to tylko kolejne utrudnienie, ale w 100% zrodla nie da sie ukryc. jak masz pomysly , to je zrealizuj smile.gif - chrtnie popatrze co ci z tego wyjdzie
dvc
sytuacja jest następująca,
nie wiem jak jest z wami, ale ja jak nie moge w pierwszym podejściu podejżeć kodu rezygnuje i szukam dalej ta droga jest znacznie łatwiejsza,
ale jak się uprę to nic nie stoi na przeszkodzie, bo ukrywanie kodu jest tylk utrudnieniem jego podejrzenia czy edycji a nie 100% receptą jego ukrycia biggrin.gif

z flashem to faktycznie jest najłatwiej, bo przecież cały się ściąga na nasz komp i się odpala zawsze siedzi w casch'u co jakiś czas gdzy chcę go przeczyścić szukam plikówna c: *.swf i co ciekawsze kopiuje sobie

z javascript jest trudniej ale jak sobie zapisze stronę na kompie to przeważnie każdy się sciągnie takie to głupie że szok smile.gif
ale są wyjątki i tu jak wiecie metod jest sporo

javy nie ruszalem mam odruch wymiotny - to po szkole i przedmiotem z tym związanym :? nie tykam tego przynajmniej na razie nie musiałem

z php nie ma tego problemu i chwała Bogu, bo wykonuje sie po stronie serwera

z html - po co? po to jest żeby go czytać... to podstawy a podstaw sie nie chowa smile.gif
Seth
Musze przyznac, ze ten kod 'stera' jest calkiem niezly. Z poczatku tez go nie moglem otworzyc. Uwazam, ze jak dla poczatkujacych jest on nie do przebicia.
Brawo za pomysl !
dvc
jesli ktoś wytłumaczy mi o co chodzi to będę wdzięczny,
tak mnie zakręciliście tymi postami, że już sam nie wiem gdzie wejść na jaka stronę i co sprawdzić co podejrzeć

prosze o wyjaśnienie i cierpliwość dzisiaj nie jadłem jeszcze śniadania
w ogóle jeszcze nic nie jadłem :cry:

Seth: prosze ....
steru
Cytat
jesli ktoś wytłumaczy mi o co chodzi to będę wdzięczny,
tak mnie zakręciliście tymi postami, że już sam nie wiem gdzie wejść na jaka stronę i co sprawdzić co podejrzeć

prosze o wyjaśnienie i cierpliwość dzisiaj nie jadłem jeszcze śniadania
w ogóle jeszcze nic nie jadłem :cry:

Seth: prosze ....

wejdz na http://steru.innet.com.pl/zrodlo/ i rozwiaz zadanie domowe smile.gif
kryr
STERU: a co mi dasz, jezeli wyciagne ten komentaz?questionmark.gif
steru
Cytat
STERU: a co mi dasz, jezeli wyciagne ten komentaz?questionmark.gif

jezeli to zrobisz bez uzycia jakis teleportow lub innych offline explorerow to ci dam .... mecedesa :-)
Mistycus
Przecież mnie się udało bez żadnego Offline'a czy Teleporta. Dostanę Mercedesa biggrin.gif :?:

Apropo tych linków, co umieściłem, to albo ktoś wyklikał wszystkie, albo Steru usunął te kody z bazy :?

Jeśli chcecie znać zasadę działania skryptu Steru, to wam wyjaśnię. Otóż chodzi o to, aby przy żądaniu strony http://steru.innet.com.pl/zrodlo/ generowany był losowo kod, który zapisywany jest do bazy (może pliku) i usuwany przy wywołaniu strony http://steru.innet.com.pl/zrodlo/index.php?v= z tym kodem przypisanym do v. W przypadku wywołania strony z kodem, którego nie ma w bazie, wyświetlany jest komunikat "nie tędy droga...". Steru zapomniał jednak o:
Kod
header("Pragma: no-cache");
, więc to, co chciał ukryć, można sobie spokojnie przeglądać dzięki cachowi przeglądarki biggrin.gif
steru
Cytat
Przecież mnie się udało bez żadnego Offline'a czy Teleporta. Dostanę Mercedesa biggrin.gif :?:

Apropo tych linków, co umieściłem, to albo ktoś wyklikał wszystkie, albo Steru usunął te kody z bazy :?

Jeśli chcecie znać zasadę działania skryptu Steru, to wam wyjaśnię. Otóż chodzi o to, aby przy żądaniu strony http://steru.innet.com.pl/zrodlo/ generowany był losowo kod, który zapisywany jest do bazy (może pliku) i usuwany przy wywołaniu strony http://steru.innet.com.pl/zrodlo/index.php?v= z tym kodem przypisanym do v. W przypadku wywołania strony z kodem, którego nie ma w bazie, wyświetlany jest komunikat "nie tędy droga...". Steru zapomniał jednak o:
Kod
, więc to, co chciał ukryć, można sobie spokojnie przeglądać dzięki cachowi przeglądarki biggrin.gif

no wlasnie umiescilem naglowki
Kod
header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");

i nie wiem jakim cudem miales to w cache - jakis bug przegladarki ? smile.gif
ajesli chodzi o twoje wyjasnienia, to nie zupelnie tak to zrobilem, ale mniej wiecej moze byc
dvc
ciekawe jak mam podejrzeć zawartość caschu, ha?
// kurde na tym kompie nic nie ma
GeoS
Cytat
ciekawe jak mam podejrzeć zawartość caschu, ha?
// kurde na tym kompie nic nie ma

Cache dla przegladarki IE x.x pod Winshitem xxxxx jest w: sciezka_do_katalogu_systemowego/Temporary Internet Files/ (np. C:systemTemporary Internet Files) biggrin.gif
Dla innych przegladarek tez jest cos takiego jak cache i tez mozna do niego latwo dotrzec smile.gif
Seth
Steru wszystkie zabezpieczenia sa tak dobre jak najslabszy ich punkt.
Najlepiej, wiec by bylo gdybys podal caly algorytm ukrywania zrodla. My go przestudjujemy znajdziemy dziury i naprawimy smile.gif
Tak stworzymy calkiem niezly skrypt.
Co wy na to :?:
GeoS
Cytat
Steru wszystkie zabezpieczenia sa tak dobre jak najslabszy ich punkt.
Najlepiej, wiec by bylo gdybys podal caly algorytm ukrywania zrodla. My go przestudjujemy znajdziemy dziury i naprawimy smile.gif
Tak stworzymy calkiem niezly skrypt.
Co wy na to :?:

Nie da sie stworzyc genialnego i niezawodnego systemu zabezpieczen. Jesli ktos wymyslij zabezpieczenie, to kto inny bedzie sie glowil nad jego ominieciem/pokonaniem, tak dlugo, az mu sie uda smile.gif
Seth
Tu nie chodzi o stworzenie genialnego zabezpieczenia.
Ale przez to, ze ktos nie udostepniajac kodu liczac na to, ze a noz widelec ktos nie zauwarzy bledu jest glupota. Najlepszy przyklad to Linux - otwarte zrodlo, kazdy moze wyszukac buga i ew. go zglosic. A taka winda - przeciez napewno jest w niej jeszcze kilka bledow, ktore nikt nie wykryl bo np. w microsofcie nikt tego nie zauwarzyl.
Moja konkluzja jest nastepujaca: przez to, ze kod jest dostepny mozna latwiej znalezc blad i go naprawic.
A to co napisal steru jest tego dobrymm przykladem, mozna by ulepszyc ten kod. Jedna osoba moze nie widziec bledu, ale 2, 3 ... tak
dvc
Ja też jestem za tym żeby pokazać kod. Więcej osób ma wieksze szanse na zrobienie czegokolwiek niż w pojedynkę.

gajcy2: nie oto mi chodziło, ale dobrze wiedzieć, że masz XP albo 2000 smile.gif
kryr
Seth: Mleko z babelkami? Jak chcesz ukryc cos, co wysylasz uzytkownikowi questionmark.gif?
steru: niech zgadne - sprawdzasz referera?
dvc: jest na 100% moze w c:document and settings - winNT?
gajcy2: i wlasnie o to chodzi, zeby mu ta zabawa trwala jak najdluzej winksmiley.jpg (najwazniejsze jest "stealth"!)
dvc
kryr nie wiem o co Ci chodziło z odpowiedzią (domyślam się)
ale dzięki (już wiem o co chodzi)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.