Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ukrywanie zmiennych GET w pasku adresu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Rastman
moja strona jest zrobiona w php. mam nagłówek, menu i stopkę, oraz treść generowaną na podstawie przekazywanych zmiennych GET. czy da się tak zrobić, żeby zmienne zostały przekazane, ale były niewidoczne w pasku adresu, lub żeby znikały po załadowaniu się strony?
kysiu.pl
Hmm nie wiem jak dobrze znasz php ale przedstawie ci pewne rozwiązanie twojego problemu, z użyciem sesji i przekierowania

index.php
  1. <?php
  2.  
  3. # Start SESJI
  4.  
  5. # Jesli istnieje zmienna1 w adresie to jest wczytywana jestli nie domyslna nazwa
  6. tej zmiennej to naglowek_strona_glowna
  7. $url_zmienna1 = (!empty($_GET['zmienna1'])) ? $_GET['zmienna1'] : &#092;"naglowek_strona_glowna\";
  8. $url_zmienna2 = (!empty($_GET['zmienna2'])) ? $_GET['zmienna2'] : &#092;"menu_strona_glowna\";
  9. $url_zmienna3 = (!empty($_GET['zmienna3'])) ? $_GET['zmienna3'] : &#092;"tresc_strona_glowna\";
  10. $url_zmienna4 = (!empty($_GET['zmienna4'])) ? $_GET['zmienna4'] : &#092;"stopka_strona_glowna\";
  11.  
  12. $_SESSION['url_zmienna1'] = $url_zmienna1;
  13. $_SESSION['url_zmienna2'] = $url_zmienna1;
  14. $_SESSION['url_zmienna3'] = $url_zmienna1;
  15. $_SESSION['url_zmienna4'] = $url_zmienna1;
  16.  
  17. header(&#092;"Location: strona.php?id=\".session_id().\"\");
  18. die();
  19.  
  20.  
  21. ?>

strona.php
  1. <?php
  2.  
  3. if(!empty($_GET['id'])) {
  4.  
  5. session_start($_GET['id']); 
  6.  
  7. $zmienna_z_paska_adresu_1 = $_SESSION['url_zmienna1'];
  8. $zmienna_z_paska_adresu_2 = $_SESSION['url_zmienna2'];
  9. $zmienna_z_paska_adresu_3 = $_SESSION['url_zmienna3'];
  10. $zmienna_z_paska_adresu_4 = $_SESSION['url_zmienna4'];
  11.  
  12. # Tutaj mozesz wykorzystać te zmienne które były przekazane plikowi index.php
  13. }
  14.  
  15.  
  16. ?>

Info
Uruchamiasz strone z parametrem index.php?zmienna1=cos&zmienna2=cos2&zmienna3=cos3&zmienna4=cos4
te zmienne sa odczytywane i zapisywane w sesji i nastepuje przekierowanie do drugiej strony gdzie te dane z sesji mozesz odczytyac ale nigdzie ich nie widac

Mam nadzieje ze rozumiesz smile.gif pozdrawiam
Rastman
rozumiem, i to bardzo ciekawe, a jak to sie ma w praktyce z szybkością działania?
Michał2000
Dane te sa zapisywane do COOKIE. A dziala wmiare szybko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.