Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Battle c.d.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ActivePlayer
No więc... w sumie mam wewnętrzną potrzebę zaproponowac Wam kolejną, (już drugą) czesc php battle prowadzoną przezemnie smile.gif na początku prosze o wpisywanie chęci uczestnictwa, i propozycji walki, tzn. co tym razem chcielibyscie napisac smile.gif

---
Podpielem
hwao

---
ActivePlayer: dziekuje hwao
Spirit86
zeleży kiedy, jeżeli po 18 Maja, to jestem za, to jest dopiero HardCore tongue.gif
bela
Cytat(ActivePlayer @ 2005-04-13 20:43:35)
kolejną, (już drugą)

juz trzecia winksmiley.jpg
ActivePlayer
'prowadzoną przezemnie' drugą smile.gif
hwao
Dobra ja tez moge wziosc udzial... :-)
Tylko co by tu pisac... :-)

Hm...

moze cos na fsockopen
Klien irc'a, jabber'a?

Zarzadzanie kompem przez przegladarke (wap - komura?:-) )

Naprawde nie mam pomyslu:P
ActivePlayer
to sa w sumie dobra propozycje. wiadomo ze milej sie pisze cos, czego nie ma juz setki w necie, i nie odkrywa sie po raz setny koła
NuLL
Zamiast pisac jakieś kombinacyjne b.......y może napiszemy jakiś działający skrypt który ktoś będzie mógł uzyć na stronie księga gości do 8-10 kB - wolę odkryć koło i pokazać co mozna zmieścić w paru kilach niż odkrywać 15 kontynent na który nikt nie zawita.
MoD
Też myśle, że warto by napisać coś prostego. Bo w końcu po co pisać takie skrypty których nikt nie wykożysta??
Spirit86
w pełni zgadzam sie w MoD, napiszmy coś użytecznego, może system blogowy, ostatnio dosyć modne biggrin.gif?
NuLL
Popieram pomysł, że skryptem bloga...ale trzeba ustalić jakieś założenia.
MoD
Blog może być.
ActivePlayer
Naprawde wolicie pisac cos po raz n-ty, niz cos nowego, moze bardziej oryginalengo ?
kubatron
A może byście tak pomyśleli nad czyms bardziej rozbudowanym??
Jakaś biblioteka, np. parserBBCode, bądz verifyForm questionmark.gif
bela
Cytat(ActivePlayer @ 2005-04-14 15:16:41)
Naprawde wolicie pisac cos po raz n-ty, niz cos nowego, moze bardziej oryginalengo ?

Ja tam wolę oryginalne rzeczy winksmiley.jpg
NuLL
Coś nowego - impletmentacja prawidzwej kolejki akcji w modelu MVC tongue.gif biggrin.gif
ActivePlayer
jeszcze tylko moze warto by wybrac cos takiego, co bedzie w stanie napisac ,lepiej czy gorzej ale bedzie jednak bedzie w stanie, wieksza ilosc programistów. nie kazdy wie co to mvc, nie kazdy wie, co to akcja.
chfast
Proponuje napisać coś bardziej elementarnego. Obsługa bloga wydaje mi się za bardzo rozbudowana. Ja sam pewnie nie znalazłbym czasu, żeby coś takiego napisać, a chetnie wiąłbym udział w zabawie. Co wy na to?
strife
Witam,

Skoro każdy rzuca się jakims pomysłem to ja też dorzucę cos od siebie, pomyslałem sobie, że można by zrobić battle na prostą grę zrobioną całkowicie w php ... - To jest moja propozycja na battle. smile.gif

Pozdrawiam!
hwao
Cytat(scarface @ 2005-04-14 20:34:28)
Witam,

Skoro każdy rzuca się jakims pomysłem to ja też dorzucę cos od siebie, pomyslałem sobie, że można by zrobić battle na prostą grę zrobioną całkowicie w php ... - To jest moja propozycja na battle. smile.gif

Pozdrawiam!

Wg mnie to bardz dobry pomysl smile.gif juz wiem nawet co napisze:)
krzemian
Szczerze mówiąc to gra mi się nie bardzo widzi:) Ja też chętnie wziąłbym udział w takim battle'u, ale nie wiem jak z czasem, bo jestem z leksza zawalony robotą. Najwcześniej miałbym czas chyba w przyszłym miesiącu. A co do skryptu - może np. bramka sms/gg ? Do GG jest opis całego praktycznie protokołu, więc nie byłoby problemu. SMS można zrobić np. z Ery.
ActivePlayer
Cytat
grę zrobioną całkowicie w php

co do gry jestem za. nawet bardzo za. pomysł naprawde dobry smile.gif
krzemian
Dobra, jakby co to ja sobie zaklepuję wyścigówkę:) Żeby później nie było, że 2 takie same gry:) Albo wyścigówka turowa, to będzie dopiero cośbiggrin.gif

Lepiej już pójdę spać:) Sorry za OT
bela
To ma być ala the crims czy quake 4 ? biggrin.gif
ActivePlayer
mysle ze zrecznosciówka tongue.gif
dr_bonzo
Proponuje gre w DHTML-u -- wtedy quaka 7 lub wyscigowki bedzie sie dalo napisac biggrin.gif moze byc tez cos prostrzego (bez tetrisa, ponga, sapera questionmark.gif?).
No chyba ze php rulez: no to mega space turowy symulator handlowy z 1000 galaktyk i gwiazd -- bez przesady.
Przejrze moja liste pomyslow: moze zrobicie cos za mnie biggrin.gif
-------------
phpPhotoshop -- edytor grafiki pod php
podstawowe funkcje: zmiana wymiaru obrazkow, ilosci kolorow, obracanie (co 90 stopni), dodanie watermarka -- typowe funkcje porzebne przy trzorzeniu grafiki dla www
+ bashowe przetwarzanie wiekszej ilosci plikow: prosty jezyk skryptowy -- wybor katalogu zrodlowego, docelowego, typu plikow zrodlowych i docelowych i najwazeniejsze opis operacji do wykonania
(nie wiem czy komus sie to do czegos przyda:)

emailNotifier
Sprawdza czy przyszly nowe emaile na nasze konta (mam ich kiiiilka). Praca w trybie CLI (commandline) Output: wyswietla nazwe konta i tytuly+sendera nowych maili, info przez rss'a o nowych mailach
strife
Dobra, to może ja zaproponuje małe zasady które potem, ładnie ktos poprawi tongue.gif

Srodowisko:
- php tongue.gif, mysle że można też użyć MySQL?

Ocena:
- tutaj, zastanawiałem się czy brało by się pod uwagę komentarze w skrypcie, no ale po co? Lepiej oceniać grywalnosć .
- grafikę, wszelkie elementy graficzne.
- trudnosć gry.
- kompatybilnosć z innymi przeglądarkami.
- łatwosć instalacji całego skryptu.
- długosć gry...
- ewentualne błędy... sad.gif

Wielkosć skryptu
- Tutaj to nie wiem, raczej zależy to od długosci, rozbudowania całego skryptu, ale wydaje mi się, żeby było bez ograniczeń co do wielkosci.

Data zakończenia
- questionmark.gif? może tak miesiąc? powiedzmy do 20 maja.?

Podsumowanie
Co do samej tematyki gry, to chyba nie ma co okreslać jaki to ma być typ ważne aby spełniała wyżej wymienione środowisko...

To tyle jesli chodzi o pierwsze bardzo małe wstępne rozwinięcie battle na grę. Zapraszam do oddawania wszelkich uwag, poprawek, sugesti dotyczących całego tego pomyslu.

Oczywiscie Pozdrawiam smile.gif
wojto
ja jestem za pomyslem dr_bonzo, a nawet przeciw
chodzi mi o edytor grafiki

gra wg mnie odpada, kto bedzie je ocenial? wiadomo, ze gusta ludzi sa rozne, jedni lubia rpg, inni quakopodbne, inni jeszcze inne
poza tym, takie gry zajmowaly by pewnie b. duzo kodu i komu by sie chcialo to przegladac

odnosnie skryptu do edycji grafiki, mialby on podstawowe funkcje, ktore uzytkownicy musieli by zawrzec w swoich aplikacjach, np.:
zmiana rozmiarow zdjec, obracanie, dodawanie napisow, negacja kolorow, rozjasnianie, ucinanie, zmiana formatu (jpg, gif, png), masowe operacje na wielu plikach
skrypty wszystkich uzytkownikow by mialy takie same zalozenia, wiec latwiejsze by bylo ich porownywanie i ocena
kod tez by nie byl jakos okropnie duzy
taki skrypt bylby napewno bardziej uzyteczny niz gra

to taki moje sugestie, chociaz ja z powodowo sobistych nie bede mogl uczestniczyc w tej walce smile.gif
ActivePlayer
szczerze... teraz nie wiem co myslec tongue.gif scarface i hwao chca gre, dr_bonzo i wojto
edytor grafiki... smile.gif mam dziwne wrazenie, w tym drugim przypadku znajomosc js jest bardzo wymagana, a tu chodzi o php... hmm... mysle ze zaczekamy do niedzieli(?) i podejmiemy w miare wspólną decyzję... tak kolo 20 w niedziele. do tego czasu wszelkie propozycje są mile widziane.

a teraz moja propozycja:
kazdy z nas, z zasady styka sie z roznego typu projektami.
- chodzi mi o skrypt, w php, pozwalajacy dodac /edytowac/usunac klienta
- pozwala notowac glowne zalozenia co do produktu oferowanego, dodawac podkategorie zalozen, pozwala klientowi sie zalogowac i miec wglad w to co jest zapisane
-klient powinien miec mozliwosc zostawiania jakichs notek, i uwag do zalozen.

-update-
aha jeszcze jedna kwestia... trzeba sie zdecydowac, czy skrypty kazdy na swoim serwerze, + email do mnie z linkiem i kodem źr, czy moze lepiej podrzucac mi same skrypty i ja dam hosting, php 4.3 z tego co sie orientuje, ew dalbym php 5 ale jednoczesnie to lipa bedzie, wiec tez trzeba by sie zdecydowac smile.gif
NuLL
Chodźcie się spotkamy na IRC-u ?
ActivePlayer
marny pomysł tongue.gif
dr_bonzo
Czemu nie irc -- ustalcie date, ludzie sie zbiora -- ustali sie wszystko, jesli nie to organizator wybierze wartosci domyslne tongue.gif. Jak ktos nie przyjdzie to jego strata.

Ja sie nie bede upieral przy tym dedytorze grafiki -- bo nie wezme udzialu w battle -- brak czasu.

Co do wersji php -- niech ten kto bierze udzial zadeklaruje czy ma swoj serwer i umiesci na nim swoj skrypt (+source dla ActivePlayera) a kto nie ma niech sie przyzna smile.gif damy mu troche miejsca.
MoD
Z grą by było za dużo roboty.
Może coś do zapisywania ruchów userów - takie logi. Przydatne zwłaszcza podczas testowania skryptów, jak ktoś zrobi SQLInjection to można się dowiedzieć gdzie i w jaki sposób.
Ace
propozycja gry jest dobra, ale tez uwazam ze trzeba ja troche ograniczyc. Niektorzy moze juz pisza wlasne gry, i zaawansowana gra bylaby nie wskazana. Moze prosta gierka ?

Statki... tworzysz tablice 10x10... odpowiednio ja formatujesz cyframi i literami, najpierw wybierasz pozycje gdzie chcesz miec statki... pozniej komputer losowo rozmieszcza statki, no i toczy sie walka... Znacie chyba zasady ? 4 statki 1 kratkowe, 3 x2 2 x 3 1 x 4 ...

Pomysl wedlug mnie dobry, wazne jest tak czy inaczej sposob wykonania ?

Taka propozycje wam daje...
rogrog
Cytat(Ace @ 2005-04-15 16:55:18)
Statki... tworzysz tablice 10x10... odpowiednio ja formatujesz cyframi i literami, najpierw wybierasz pozycje gdzie chcesz miec statki... pozniej komputer losowo rozmieszcza statki, no i toczy sie walka... Znacie chyba zasady ? 4 statki 1 kratkowe, 3 x2 2 x 3 1 x 4 ...

pomysl ciekawy winksmiley.jpg
hwao
Cytat(rogrog @ 2005-04-15 18:42:28)

Moze myslace szachy?smile.gif

Ja na poczatku mysalem o saperze w palni ustawilanym (wielkosc gry ilosc min zageszczenie ich etc).

Potem o kolko i przyzyk w podobnej wersji :-) (ilosc pol, ilosc potrzebnych w lini w jakich liniach dziala etc).

Potem znow o karciance biggrin.gif ale to juz bardziej hard winksmiley.jpg
Imperior
Cytat(hwao @ 2005-04-15 16:47:57)
Cytat(rogrog @ 2005-04-15 18:42:28)

Moze myslace szachy?smile.gif

To da się pogodzić... razem zrobić grę w statki o dowolnym wymiarze pola gry, a następnie każdy w ramch battle robi skrypt SI, który będzie grał we wcześniej zaprojektowane statki... Battle będzie polegał na konfrontacji skryptów uczestników laugh.gif.
ActivePlayer
statki?
edytor grafiki?
jakas gra?
other?

my voice:
jakas gra.
_Stachu
zdecydowanie najlepszym pomyslem jest edytor grafiki.
rogrog
Cytat(Imperior @ 2005-04-16 07:55:48)
To da się pogodzić... razem zrobić grę w statki o dowolnym wymiarze pola gry, a następnie każdy w ramch battle robi skrypt SI, który będzie grał we wcześniej zaprojektowane statki... Battle będzie polegał na konfrontacji skryptów uczestników  laugh.gif.

mówisz o czymś w stylu http://www.mimuw.edu.pl/KNI/ITPW/ smile.gif
MoD
Cytat(ActivePlayer @ 2005-04-16 10:22:32)
statki?
edytor grafiki?
jakas gra?
other?

Ja stawiam na coś innego - "other"
hwao
Dodaj sonde i niech zaglosuje lud winksmiley.jpg

---
Nie mam pojecia czemu topic sam sie zamkna i nie da sie go otworzyc smile.gif

Glosowanie trwa do 14-00 (17 kwiecien 2005)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.