Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bardzo unikalni uzytkownicy???
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Santos
Witam wszystkich

Mam do oprogramowania taki problem: jest serwer z baza danych i n uzytkownikow. Podczas pierwszej wizyty zbierane sa dane od usera - login i pass, tak aby podczas kolejnych moza bylo dokonac autoryzacji. Sedno - user moze logowac sie do systemu zawsze tylko z tego samego kompa (nie pytac dlaczego, nie moj pomysl - takie mam dyrektywy). Moznaby napisac kontrolke AciveX, ktora czyta numer proca, albo jakis inny unikalny dla maszyny id, ale to srednio wygodne. Zastanawiam sie jednak czy nie da sie prosciej? Ciastka odpadaja.
Druga sprawa:
Czy mozna sprawdzic, ze uzytkownik zamknal przegladarke/strone - chcialbym przy logowaniu ustawiac flage, a przy wylogowaniu ja chowac. No wlasnie, ale jak sprawdzic, ze ktos sie wylogowal (automatycznie rzecz jasna, bez wciskania guzika).

Pozdroweczka

Santos
Fo
Cytat
user moze logowac sie do systemu zawsze tylko z tego samego kompa

co do tego to rozumiem ze tylko z jednego ip --> wiec nasuwa mi sie mysl aby napisac takie cus co by sprawdzalo jak user sie loguje czy jego ip jest takie jakie powinno byc dla danego usera czyli np. w bazie :
dla usera "user" ustawic ip "jego ip" a pozniej nalezalo by napisac taki skrypcik ktory by robil takie cus :
wlasciwy user + wlasciwy jego ip = ok drzwi otwarte.
else { echo "nie takie dane jak powinny byc"; }
kambier
co do drugiego problemu mysle ze moze pomoc ustawienie w sesji zmiennej trzymajacej np true, gdy zalogowany.
eldad
swego czasu był jakiś spy-bug w Media Playerze, że można było pobrać unikalne ID usera
Nie wiem czy to nadal obowiązuje i jak się to wyciąga

eldad
Project
Cytat
co do tego to rozumiem ze tylko z jednego ip --> wiec nasuwa mi sie mysl aby napisac takie cus co by sprawdzalo jak user sie loguje czy jego ip jest takie jakie powinno byc dla danego usera

A pomyslales moze o dynamicznych IP questionmark.gif?
Wedlug mnie wypowiedz ta byla bez sensu - zupelnie nie przydatna w realnym swiecie !!!
Wedlug mnie mozna by bylo pokusic sie o wykorzystywanie bugow w browserach badz jak wspomnial przedmowca np w mediaPlayerze ale z tym jest taki klopot ze bugi po jakims czasie znikaja z oprogramowania
sad.gif
Pomysl z kontrolka ActieX jest chyba najlepszy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.