Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [regexp] wyciecie "^X" (X=liczba)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Najki
Ni w ząb nie rozumiem wyrażeń regularnych, mimo przeczytania kilku artykułów. Byłby ktoś tak miły i poratował mnie wyrażeniem, które wywali z podanego stringa ciągi typu "^X", gdzie X to liczba jedno- lub dwu cyfrowa?

Z góry dzięki.
hwao
Kod
\^([0-9]{1,2})

?
Najki
Dzięki hwao, znowu mi życie ratujesz winksmiley.jpg.

Tylko której funkcji użyć do wycięcia tego? :/
Najki
  1. <?
  2. $test = preg_replace ('^([0-9]{1,2})', '', 'jakis tekst ^7 dalej ^12dziala?');
  3. ?>

i wywala ostrzezenie
Kod
Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in .....\preg_replace.php on line 5

W tym momencie zmienna $test zostaje bez wartosci.
dasko
Wszystkie funkcje preg_* wymagają ograniczenia wzorca ogranicznikami(biggrin.gif), aby można było jeszcze dodać ewentualne flagi.
Czyli twój kod teraz będzie wyglądał tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $test = preg_replace ('#^([0-9]{1,2})#', '', 'jakis tekst ^7 dalej ^12dziala?');
  4.  
  5. ?>

Oczywiście zamiast # możesz dać np. / albo jakiś inny znak - niealfanumeryczny.
bendi
  1. <?
  2. $test = preg_replace ('%^([0-9]{1,2})%', '', 'jakis tekst ^7 dalej ^12dziala?');
  3. ?>

klik
Najki
Dziękuję Wam serdecznie, działa smile.gif.

@bendi: czytałem te Twoje wszystkie 3 arty, ale jak widać, mi akurat niebardzo pomogły tongue.gif. Chyba będę musiał przeczytać je jeszcze raz ale od razu po 5 razy każdy to może moja głupia głowa wpuści jakieś informacje do środka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.