Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: linki względne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
oximus
Witam,
Gdzie mozna poczytac cos o wzglednych linkach? Chodzi mi o to, ze nie rozumiem jak to dziala - jak zrobić by moja strona była dynamiczna a nie statyczna. Np w zaleznosci od wyboru czegos z listy formularza przechodzi do tej samej strony ale zawiera inne info...czyli w zasadzie mechanizm dzialania forum...np: adres zmieniajacy sie dynamicznie "...index.phps=c6bad1c5e24646a97302048d74ff2b1d&showforum=1"
Numer sesji to wiem skad...a reszta?

Np mam liste wyboru ładowaną z bazy, wybieram opcję np.:film i chce by dalsze zapytanie do bazy mialo juz wbudowana w skladni opcje film (np.: select film from...itd).
hwao
http_build_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() ?

W sumie to nie rozumie oco Ci chodzi smile.gif te linki sie generuje najlepiej w systemie szablonow jakim wtedy wiesz co i jak ma byc przekazane (planujesz) i system robi takiego linka
Wave
Yyy... nie rozumiem.
Jak wybierasz w formularzu np. film to ta zmienna jest przekazywana metoda POST (albo GET) do pliku i tam wystarczy ją umieścić w zapytaniu do bazy.
oximus
Np mam belke nawigacyjna...z jedna lista rozwijana wczytywana z bazy. Mam na niej tytuly filmow. Wybieram film "x" to ponizej wyswietla mi sie podstrona z informacjami o filmie "x" wyciagnietymi z bazy. Wybieram film"y" to info w podstronie jest o filmie "y".
hwao
Kod
php.pl -> Forum -> php -> linki względne

Np cos takiego?

Najlepiej to sie robi na drzewkach smile.gif poczytaj o nich na wortalu/form i poszuka w wyszukiwarce pod haslem nawigacja smile.gif bylo wiiiiele razy:)
WiQert
1. Jako że to moj pierwszy post... to chciałęm się przywitać biggrin.gif

2. Chyba wiem o co ci chodzi....chodzi o to zeby wybrac film z listy i kliknac np "Pokaż" a wtedy pod spodek pokazuje ci sie info o tym filmie? dobrze to rozumiem? bo jak tak to:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_GET['tytul'])) { # lub: $_POST['tytul'];
  4. $tytul = $_GET['tytul']; # lub: $tytul = $_POST['tytul'];
  5. $query = &#092;"SELECT * FROM filmy WHERE tytul='$tytul'\";
  6. $wynik = mysql_query ($query) or die (&#092;"Nie ma takiego filmu\");
  7. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)) {
  8. print(&#092;"<TABLE border=0>\");
  9. print(&#092;"<TR><TD>Numer w indeksie:</TD><TD>\" . $wiersz['nr'] . \"</TD></TR>\");
  10. print(&#092;"<TR><TD>Tytul [pol]:</TD><TD>\" . $wiersz['tyt_pol'] . \"</TD></TR>\");
  11. print(&#092;"<TR><TD>Tytul [org]:</TD><TD>\" . $wiersz['tyt_org'] . \"</TD></TR>\");
  12. print(&#092;"<TR><TD>Recenzja:</TD><TD>\" . $wiersz['rec'] . \"</TD></TR>\");
  13. print(&#092;"</TABLE><br>\");
  14. }
  15. } else {
  16. print(&#092;"Nie wybrałeś żadnego filmu\");
  17. }
  18. ?>

Chyba ze cus pomieszałem to naprostuj mnie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.