Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Version 4.3.10 -> do shackowania ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karolski
Siema,

Dzis ktos shakowal stronke ktora sie opiekuje tzn wbil sie na ftp na stronie hakced napsial zebym updatowal php moje php to php Version 4.3.10 dziwie sie temu bardzo bo koles normalnie byl na ftp-ie i napisal ze to luka w php jak to mozliwe questionmark.gifquestionmark.gif jaka wersje php poradzicie i co mam teraz dlaej robic smile.gif
DeyV
są dwie możliwości.

1. Ktoś zrobił sobie głupi żart, oskarżając php o błędy znajdujące się gdzieś zupłenie indziej (konfiguracja serwera, złe hasła itp)

2. jakiś wykorzystywany przez Ciebie skrypt wykorzystuje jakieś historyczne rozwiazania (np. register globals=on) i z tego powodu ktoś podał, że winne jest php.

Innych błędów, związnych z samym bezpieczeństwem php nie spotkałem.
hwao
XSS
karolski
tzn jest mozliwe ze jest to glupi zart bo ja od neidawna zaczolem robix ta stronke caly czas chodzi o http://www.nuclear-outside.com/ i nie wiem jak duzo osob ma loginy i komus mzoe przeciek sei wdarl albo cos archaicznych metod typu globals on nie uzywam bo ich nawet nie znam smile.gif a do hwao pytanie o co chodzi z XSS ? cos szukalme ale wszystko zwiazane z php-nuke-em
Vengeance
odnośnie php było przecież kilka błędów typu w unserialize(); wycieku pamieci itd...

Pozatym moze miales gdzies include bug a ktos wykorzystal trik z %00
Ale to juz w sumie nie wina php.

Moglo tez chodzic o rozszerzenie CURL do ominiecia open_basedir

zapraszam na securityfocus i sprawdz jakie bledy miala twoja wersja :]
karolski
a masz mzoe linki do jakis polskich opisow tych bledow i jakis buqtrackow czy czegokolwiek na ten temat in polish?/
bełdzio
1. XSS
2. polski projekt tłumaczenia BugTraq
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.