Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona się nie cache'uje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Qrzysio
Witam.

Mam taki problem.
Otóż mam stronę http://imperio.com.pl/ i gdy na nią wejdę pierwszy raz logicznym jest że wczyta sie cała z serwera. Jednak przy wchodzeniu za każdym kolejnymrazem (po uprzednim zamknięciu przeglądarki a nie przejścia na inną podstronę) witryna znowu wczytuje wszystkie obrazki z serwera zamiast pobrać z folderu Temporary...

W czym jest problem? Wydaje mi się ze to moze wina serwera, ale powinno się to jakos obejsc w php lub moze jakiegos taga mi brakuje? Zrobiłem wiele stron i nigdy nie miałem takiego przypadku. Wie ktoś może co jest grane?
sobstel
u mnie (firefox 1.0.3) jest wszystko ok. obrazki ladnie sie cachuja, wiec to raczej nie jest wina serwera.
mario
Może ten znacznik w META coś pomoże?

HTTP-EQUIV - wykorzystywane głownie przez przeglądarkę:
Kod
<meta HTTP-EQUIV="pragma" CONTENT="no-cache">
przeglądarka nie zapamiętuje strony w cache'u
Kod
<meta HTTP-EQUIV="pragma" CONTENT="cache">
przeglądarka zapamiętuje strony w cache'u
sobstel
@mario, jak juz to raczej trzeba kombinowac z Cache-control, Last-Modifed i Expires. uzywanie naglowkow Pragma jest przestarzale, nie uwzglednione w specyfikacji HTTP/1.1, nie mowiac juz o tym ze Qrzysiowi chodzi o cacheowanie obrazkow a nie strony.
Imperior
Zobacz sobie źródło php.net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.