Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przerwana sesja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gruszek_
jak to jest ze u mnie w domu sesja sie ladnie trzyma kiedy chodze sobie po stronce a kiedy wrzuce ja na na serwer to juz tak nie jest?
chodzi o to, ze mam dzial linki i tam sie te linki dodaje/edytuje/usuwa...
do tych czynnosci wykorzystalem oczywiscie formularze i widze ze to one powoduja ucinanie sesji bo:
- bedac zalogowanym w dziale linki moge sobie klikac na wszystkie inne dzialy i jak wchodze spowrotem na linki to dalej jestem zalogowany
- kiedy w tych linkach np. dodam jakis link i klikne "dodaj" (formularz) to link sie dodaje ale jestem juz wylogowany ohmy.gif

domyslam sie ze to konfiguracja serwera ale co moge zmienic w kodzie zeby sesji nie przerywalo? (tzn u goru strony mam sessiobn_start() potem menu a potem jest includowane cos w zaleznosci od potrzeby )

--------edit
jeszcze dodam ze mozna to asprawdzic tu:
http://pogodanet.pl/~gruszek/eit4/?dzial=linki
login: test
haslo: test
mario
Może na serwerku czas sesji jest ustawiony na zbyt krótki okres?
Spróbuj z funkcją session_cache_expire dzięki której ustalasz nowy czas przedawnienia sesji - powinno to pomóc.

session_cache_expire() zwraca bieżące ustawienie session.cache_expire. Zwrócona wartość podana jest w minutach. Jeśli podany zostanie parametr nowy_czas, bieżący czas przedawnienia zostanie zamieniony na nowy_czas.

Czas przedawnienia jest ustawiany na wartość 180 przechowywaną w session.cache_limiter w momencie startu. W związku z tym niezbędne jest wywołanie session_cache_expire() dla każdego żądania pobrania strony (zanim zostanie wywołane session_start().

1. <?php
  2.  
  3. /* ustaw ogranicznik pamięci podręcznej na 'private' */
  4.  
  5. $cache_limiter = session_cache_limiter();
  6.  
  7. /* ustaw czas przedawnienia pamięci podręcznej na 30 minut */
  8. $cache_expire = session_cache_expire();
  9.  
  10. /* rozpocznij sesję */
  11.  
  12.  
  13. echo &#092;"Ogranicznik pamięci podręcznej to $cache_limiter<br />\";
  14. echo &#092;"Znajdujące się w pamięci podręcznej strony sesyjne przedawnią się \" .
  15.  &#092;"po $cache_expire minutach\";
  16. ?>
gruszek_
a czy na pewno pomoze? bo u mnei sesja sie konczy nie po jaims czasie tylko po wyslaniu formularza, moge dlugo chodzic po ztronce i byc zalogowanym ale kiedy wysle formularz to juz klapa :/

-------
przetestowalem i jednak nie pomoglo sad.gif

------
acha jeszcze dodam ze w formularzu jako action dalem adres mojej strony i ID sesji, co niby powinno ta sesje kontynuowac na sile ale tez nic nie dalo

-------
no, poradzilem sobie w koncu - problem lezal w tym ze php zmienna $_SESSION['user'] traktowalo tak samo jak $user, ktorej tez uzylem w skrypcie i to powodowalo konflikt, zmylilo mnie to ze ze na domowym serwerku ten problem nie wystepowal winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.