Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przekazac wartość zmiennej ze strony na strone
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Maciekcz
To co w temacie, przykładowo na stronie x.php wygenerowalem zmienna np. z tekstem "blablabla", jak przekazac ten tekst aby mozna bylo go odczytac na stonie y.php, po nacisnieciu linku na ta strone, i jak ten link mialby wygladac.
Moze dla wielu z Was to bardzo proste pytanie, ale jestem poczatkujacy, wiec sie nie dziwcie.

Pozdrwiam i dzieki za odpowiedz.
Jabol
robisz linka w GET
Kod
<a href="y.php?blebleble=cos"...
Maciekcz
Ok dzieki, a jak mialby ten link wygladac gdybym chcial przekazac kilka zmiennych, np $blablaba oraz $druga_zmienna?
DeyV
index.php?x=tralala&y=trututu

tyle że & w XHTML zapisuje sie & amp; (bez spacji)

http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=789 i manual
mroz
Cytat
To co w temacie, przykładowo na stronie x.php wygenerowalem zmienna np. z tekstem "blablabla", jak przekazac ten tekst aby mozna bylo go odczytac na stonie y.php, po nacisnieciu linku na ta strone, i jak ten link mialby wygladac.
Moze dla wielu z Was to bardzo proste pytanie, ale jestem poczatkujacy, wiec sie nie dziwcie.

Pozdrwiam i dzieki za odpowiedz.

Przeczytaj sobie o przesylaniu zmiennych metoda POST z wykorzystaniem pol ukrytych hidden.
Kod
<form method="POST" action="nazwa_pliku_do_ktorego_wysylasz_zmienne">

<INPUT TYPE="hidden" NAME='nazwa_zmiennej' VALUE='wartosc_zmiennej'><input type="submit" value="OK">

BTW zapakuje to w echo " " lub dodaj <? ?> w miejscach wysolania zmiennej.
bu
Mozna to zrobic za pomoca ciasteczek co wydaje mi sie troche bardziej naturalne tongue.gif i bezpieczne(moze dlatego ze w wiekszosci przypadakch ja tak robie ).
Ale ja w zupelnie innej sprawie :Mogbys to troche rozwinac bo chyba mam ciemnice ale nie rozumiem :
Cytat
tyle że & w XHTML zapisuje sie & amp; (bez spacji)
:oops:
Z gory dziekuje BU
DeyV
w standardzie XHTML nie należy tworzyć linków tak
Cytat
index.php?a=tra&b=la&c=la

tylko tak
Cytat
index.php?a=tra& amp;b=la& amp;c=la

Oczywiście & amp; bez spacji (nie mogę tak napisać, bo forum - jeszcze przez jakiś czas - rozwala taki zapis)
lolek09
Jeśli chcesz przekazywać zmienne między stronami możesz to (dość) łatwo zrobić za pomocą sesji.

Poza tym radziłbym czytać manual. To moja ulubiona lektura do poduszki, szkoda tylko, że jak zasnę to mi się klawisze odciskają na policzku tongue.gif
Jabol
Cytat
Oczywiście & amp; bez spacji (nie mogę tak napisać, bo forum - jeszcze przez jakiś czas - rozwala taki zapis)
a co ty na to &amp;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.