Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: legalnosc mp3
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kwiateek
Czy publikowanie linkow do utworow mp3 wg. Was jest legalne ?
Prosze umotywowac swoje zdanie jakimis przypisami prawnymi.
Seth
Jasne, ze mozna.

- Sama technika kompresji dzwieku do formatu mp3 jest legalna.

- Majac oryginalne CD mozemy stworzyc z niej pliki mp3 i 'dzielic sie' nimi z osob spokrewnionych z nami oraz z bliskimi znajomymi.

- nielegalne jest rozpowszenianie plikow chronionych prawami autorskimi z wylaczeniem wyzej wymionionego przypadku.

Jednak takie utwory jak nasze wlasne piosenki, rozne smieszne mp3 itp jak najbardziej mozna udostepniac i podawac do nich linki.
GeoS
Nie wydaje mi sie, zeby dzielenie MP3 nawet z najblizszymi bylo legalne. Nikt przeciez nie bedzie dochodzil przed sadem twojego stopnia pokrewienstwa z podejrzanym o piractwo.

MP3 mozesz tworzyc na wlasny uzytek w razie, gdyby oryginalny nosnik informacji odmowil posluszenstwa.

Jesli te "kopie bezpieczenstwa" udostepniasz, to wydaje mi sie ze jest to juz zlamanie ustawy o ochronie wlasnosci intelektualnej i ... .
Seth
Cytat
Nie wydaje mi sie, zeby dzielenie MP3 nawet z najblizszymi bylo legalne.

Wiec trzymanie na domowym komputerze mp3 stworzonych z oryginalnej CD, ktora posiadasz, uwazasz za lamanie prawa ?
Przecie do tych mp3 maja dostep Twoi najblizsi.
To nie jest lamanie prawa.

Cytat
Nikt przeciez nie bedzie dochodzil przed sadem twojego stopnia pokrewienstwa z podejrzanym o piractwo.

I to wlasnie jest luka w prawie.

Poczytajcie ten artukul:
http://www.vagla.pl/skrypts/utwor_muzyczny.htm
kwiateek
No to przypsumy taka sytuacje.
Ktos udostepnia linki do innych serwerow z utowrami mp3 chronionymi prawami autorskimi.
On tylko / az je udostepnia podajac lokalizacje - nie posiada ich u siebie.
Czyli samo podowanie linkow do utworow (chronionych prawami) jest nielegalne? A jesli tak to jaki przypis prawny o tym traktuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.