Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co ma klient w procesach lub aplikacjach?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fibolg
Ostatnio zainteresował mnie temat sieci intranetowej - jest sobie stronka, która pokazuje m.in. różne rzeczy dotyczące kompów wpisanych w bazę i znajdujących się w sieci.
Teraz niebagatelne zadanie winksmiley.jpg Użytkownicy mają powiedzmy możliwość korzystania z kilkorga programów i chciałbym na stronie wyświetlić co w danej chwili dany user ma uruchomione za badziewie. W bazie powiedzmy mam zapisane pięć programów i sprawdzam, czy np komputerek o ip 192.168.43.92 ma uruchomionego Office winksmiley.jpg i wyświetlam to na stronie. Co Wy na to? smile.gif

Nie mówcie, że przeliczyłem się z php biggrin.gif
Nievinny
Procesy po stronie servera to nie problem, ale po stronie monitowanych komputerów trzebaby było zainstalować server + interprater, a więc lepiej to zrobić w ASP.NET + C# lub C++ z php, a php będzie odbierał dane z SOAP?
A problem ciekawy winksmiley.jpg
Fibolg
No a może chociaż można sprawdzić jakoś jakie porty ma używane właśnie dany komputer?

Właśnie najgorsze jest to, że kompy, które badają w sumie nie są "klientami", bo niekoniecznie muszą mieć uruchomioną przeglądarkę ze stroną intranetu dry.gif
mike
Cytat(Fibolg @ 2005-05-09 16:32:19)
No a może chociaż można sprawdzić jakoś jakie porty ma używane właśnie dany komputer?

Musiałbyś każdemu skanować wszystkie możliwe porty ( sporo jest ich ), ale nie wiem czy to dobry pomysł ;p
Cytat(Fibolg @ 2005-05-09 16:32:19)
Właśnie najgorsze jest to, że kompy, które badają w sumie nie są "klientami", bo niekoniecznie muszą mieć uruchomioną przeglądarkę ze stroną intranetu  dry.gif

Nie koniecznie musi tak być.
Możesz napisać w C++ lub Delphi ( lub w czymś innym ) aplikację która startuje wraz z uruchomieniem kompa i sprawdza jakie programy sa uruchomione, robi to także co np. 5 min. i wysyła te dane do bazy na serwerze. Skrypt php może potem kożystać z tych danych i je wyświetlać.
Fibolg
Ok ale jak wiem, że np Ie jest na porcie 80 to można sprawdzić już czy łepek buszuje w necie, czy ostro pracuje w systemie na porcie 2865 winksmiley.jpg

W jaki sposób sprawdzić czy user ma używany port 80?
Nievinny
CZyli tak jak mówiłem, tylko zostaje sposób przesyłania. Ja proponuję SOAP, ale nie wiem jak z jego obsługą w C++ czy Delphi
dr_bonzo
Cytat
Ok ale jak wiem, że np Ie jest na porcie 80 to można sprawdzić już czy łepek buszuje w necie, czy ostro pracuje w systemie na porcie 2865 winksmiley.jpg

Na 80 to predzej apacha znajdziesz, IE (browsery) zazwyczaj lacza sie z portow >1024 (win) > 32k (lin) na PORT 80 SERWERA.
Mozesz obserwowac ruch w sieci przez tcpdump i sprawdzac przez ktore porty wychodza/przychodza dane.
Fibolg
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-09 19:13:25)
Na 80 to predzej apacha znajdziesz

No tak - racja smile.gif

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
hawk
Skanując porty wykrywasz te, na których komputer nasłuchuje. IE chodzi na losowym porcie, i absolutnie nie robi na nim nasłuchu. Więc takie skanowanie mogłoby, na logikę, przynieść 2 rezultaty (nie wiem, nie znam się na sieciach):
1) IE nie odpowiada, bo właśnie gada z serwerem www, i całe skanowanie do dupy
2) IE jednak daje się przekonać, i skaner właśnie zabił mu połączenie z www

Mógłbyś sniffować sieć, ale to nie php i za coś takiego wywożą do lasu biggrin.gif.
anas
Hej.

Jesli jestes administratorem jakiejs sieci i chcesz dobrej kontroli nad stacjami klienckimi proponuje wykorzystac stworzony do tego protokół SNMP - co ciekawe protokól ten jest spotykany praktycznie w kazdym urzadzeniu sieciowym, a doinstalowanie go do systemu klienta to zaden problem. Dzieki niemu mozesz wyciagnac wszystko co chcesz - np. informacje o odpalonych procesach w systemie, na jakich portach ktos pracuje, co ma zainstalowane, ile ma miejsca na dysku, jaki sprzet w kompie itd itd itd.

Jakis czas temu stawiajac serwery dla pewnej firmy dostarczajacej net pisalem interfejs na www, dzieki ktoremu zarzadzaja i monitoruja prace modemow w sieci kablowej. Robie to wlasnie za pomoca protokolu SNMP. W tej chwili najnowsza wersja wspiera szyfrowana autoryzacja itd, wiec warto sie tym zainteresowac. Co do php + SNMP - ja nie mialem wiekszych problemow - protokół stosunkowo prosty.

pozdrawiam

anas

Ps. Nie skupiałbym się na innych zabiegach, chyba że chcesz to robić bez wiedzy użytkowników - wtedy snifowanie wchodzi w grę i co ważne napewno nie wyciągniesz za pomocą tych technik za dużo, a co ważne nie zawsze wiarygodnych danych.
Fibolg
@anas,
Z tym SNMP to bardzo dobry pomysł odpalam szukaja i szukam czegos wiecej na ten temat, gdybyś był tak dobry podrzucic coś wiecej na ten temat bylbym wdzieczny

---

Znalazłem coś takiego:
Cytat
In order to use the SNMP functions on Unix you need to install the NET-SNMP package. On Windows these functions are only available on NT and not on Win95/98

U mnie większość stacji to jeszcze W98 :/

---

A może z programiku PcTools dałoby się jakoś wyciągnąć dane?
anas
Hej.

Na temat SNMP jest mnostwo materialow w sieci, wystarczy uzyc magicznych wrot o nazwie google. Co do win98 to sa juz implementacje protokolu SNMP dla tego systemu.

Np. tutaj

pozdrawiam

anas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.