Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod_rewrite - pomoc
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzegorz_g
dopiero co raczkuję w mod_rewrite , ale działa mi taki plik .htaccess:
  1. <?php
  2.  
  3. RewriteEngine On
  4.  
  5. RewriteRule ^([0-9]+),tabela.html$ index.php?page=tabela&show=$1 [L]
  6. RewriteRule ^([0-9]+),skarb.html$ index.php?page=skarb_info&id=$1 [L]
  7. RewriteRule ^([0-9]+)/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=$1&zmienna=$2 [L]
  8.  
  9.  
  10. RewriteRule ^klasa_a/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=1&zmienna=$1 [L]
  11.  
  12. ?>

Mam teraz pytanie do ekspertów w tej dziedzinie czy ten zapis nie wymaga jakiś
dodatkowych opcji , zabezpieczeń itp.
Mam też pytanie dotyczące ostatniej linii
  1. <?php
  2.  
  3. RewriteRule ^klasa_a/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=1&zmienna=$1 [L]
  4.  
  5. ?>

w swoim skrypcie mam jeszcze klika klas rozgrywkowych(15), i czy taka forma jest najbardziej efektywna:
  1. <?php
  2.  
  3. RewriteRule ^klasa_a/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=1&zmienna=$1 [L]
  4. RewriteRule ^klasa_b/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=2&zmienna=$1 [L]
  5. RewriteRule ^klasa_c/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=3&zmienna=$1 [L]
  6. RewriteRule ^klasa_d/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=4&zmienna=$1 [L]
  7. RewriteRule ^klasa_e/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=5&zmienna=$1 [L]
  8. RewriteRule ^klasa_f/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=6&zmienna=$1 [L]
  9. RewriteRule ^klasa_g/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=7&zmienna=$1 [L]
  10.  
  11. itd ...
  12.  
  13. ?>

z góry dziękuję za wszelką pomoc
hwao
Cytat(grzegorz_g @ 2005-05-09 18:56:10)
  1. <?php
  2. RewriteRule ^klasa_a/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=1&zmienna= [L]
  3. RewriteRule ^klasa_b/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=2&zmienna= [L]
  4. RewriteRule ^klasa_c/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=3&zmienna= [L]
  5. RewriteRule ^klasa_d/kolejka([0-9]+).html$ index.php?page=tabela&show=4&zmienna= [L]
  6. RewriteRule ^klasa_e/kolejka([0-9]+).html$ 
  7. ?>

Mi to troche wyglada na zle zaplanowana aplikacje smile.gif ale ...

Mozna to rozwiazac
Kod
RewriteRule ^klasa_([a-z]+)/kolejka([0-9]+).html$[L]

Potem w php tablica z kluczami i kluczem jest GET a wartosc dopasowana do niego i jedziesz z bazy danych co trzeba.

Takie urle to wg mnie zle przemyslana aplikacja smile.gif dlatego sa takie a nie inne.

Ale jezeli to niczemu nie przeszkadza to czemu takich nie zostawic... tongue.gif
grzegorz_g
a da się na podstawie powyższego przykłady zrobić coś takiego i jak:
link wyjściowy
http://www.adresyfirm.pl/index.php?action=katalog.php&kat=2
link doclowy
http://www.adresyfirm.pl/budownictwo.html

gdzie oczywiście jakiej $kat odpowiada odpowiednia kategoria
hwao
alez oczywiscie ze sie da:)
Tylko by bylo najlepiej trzeba bylo pogrzebac w bazie danych smile.gif wtedy dodac pole
niceUrl i w nim budownictow i potem odpowiednio modul ladujacy dopisac (prosciutki) i w nim by rozpoznalo oco chodzi i wlaczylo co trzeba smile.gif
grzegorz_g
bez grzebania w bazie danych sie nie da??

tabela z kategoriami wygląda tak
id|nazwa|

teraz do linku pobierane jest id ,

1. <?php
  2.  
  3. print &#092;"<a href='index.php?action=katalog.php&kat=\".$rowb['id'].\"'>\".$rowb['nazwa'].\"</a>\";
  4.  
  5.  
  6. ?>

w jaki sposób zapisać rewrite by pobierało nazwę

hwao jesteś w stanie pokazać przykład takiego "prościutkiego modulika"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.