Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Textarea, problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
pc5
Witam

Mam formularz w którym tworzę maila i jest tam pole textarea. Ogólnie chciałbym zrobić podgląd tworzonej właśnie wiadomości bez przeładowywania strony, ale mam problem z wartością pola document.forms['nowa_wiadomosc'].tresc_wiadomosci.value, poniważ string przez nią przekazywany nie zawiera znaków nowej lini.

Przykład :
w textarea mam
1
2
3

a po przeslaniu tego do nowego okna, wyświetla mi 123

Mój kod wygląda tak :

1. ...
  2.  
  3. function PopUp()
  4. {
  5. var link = 'includes/podglad_wiadomosci.php?szablon=1&tresc=' + document.forms['nowa_wiadomosc'].tresc_wiadomosci.value;
  6.  
  7. window.open(link,'Wiadomość','height=500,width=700', (...))
  8. }
  9.  
  10. ...
  11.  
  12. <textarea cols='65' rows='15' name='tresc_wiadomosci'></textarea><br>
  13. <input type='button' value='Podgląd wiadomości' onclick="PopUp()";>
  14. ...

Nie wiem czy to jest dobre rowziązanie. Problem własnie tkwi w tym że nie ma znaków nowej lini.

Pozdrawiam - KM
nospor
jesli ty tresc tego textarea wyswietlasz potem jako html to sie nie dziw ze ci enterów nie wali bo html nie uwzglednia enterów (znakó konca linii). misisz zamieniać znkaki konca lini na <br>
pc5
Cytat(nospor @ 2005-05-11 14:03:20)
jesli ty tresc tego textarea wyswietlasz potem jako html to sie nie dziw ze ci enterów nie wali bo html nie uwzglednia enterów (znakó konca linii). misisz zamieniać znkaki konca lini na <br>

robiłem tak print(nl2br($_GET['tresc'])); i to samo otrzymywałem... 123

Wybrałem taki sposób podglądu wiadomości, ponieważ :
1) Nie wiem czy można zagnieżdżać formularze,
2) Nie wiem jak stworzyć przycisk submit tak żeby działał jak zwykły post do formularza ale wyświetlał rezultat w nowym oknie (zrobiłem coś w tym stylu, ale odświeżało się okno główne i to nowe :/)

EDIT

Znalazłem inne rozwiązanie, oczywiście jak zawsze umieszczam je tutaj. Komuś może się przyda.

A rowzwiązanie jest takie że mamy 2 submity, jeden służy do wyświetlenia w oknie wyników, drugi do wyświetlenia na tej samej stronie.

1. <form target="" onsubmit="if(this.target=='xxx'){window.open('','xxx','width=100, height=100'); return false;}">
  2. <input type="submit" onclick="this.form.target='_self'>
  3. <input type="submit" onclick="this.form.target='xxx'">
  4. </form>

Smacznego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.