Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krotkie pytanie o Panu if'ie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
falkor
if, wiadomo, potrzebuje do zycia true lub false.
zalozmy ze $b moze miec wartosc 0 lub wartosci dodatnie:1,2,3....

Czy lepiej uzyć if(empty($b)) czy if($b)...innymi slowy czy dla php 0 jest synonimiczne z false a liczby dodatnie (nie wiem jak ujemne) z true , tak jak to sie dzieje w C++?

Dzieki za odpowiedz
tongue.gif
Rastman
a nie możesz sprawdzić np:
Kod
$zero=0;
if($zero==false) echo.....
if($zero=="") echo.....

pozdrawiam
falkor
smile.gif jasne ze moge...to jest dosc teoretyczne pytanie - jak chyba zauwazyles.a wyniklo z fragmentu kodu ktory wyprodukowal mi dreamweaver

1. <?php
  2. $loginFoundUser = mysql_num_rows($result); if($loginFoundUser) {...}
  3. ?>

Chcialbym po prostu wiedziec na ile to jest poprawne...
Kocurro
empty nie wywali Ci błędu jeśli zmienna nie będzie istnieć...
falkor
...a if wywali.No ok, ale o co innego biega...Zakladamy ze zmienna istnieje i ma albo 0 albo ktoras z dodatnich naturalnych.

Dokladniej chodzi mi czy roznica miedzy '0' a 'false' istnieje tylko w nazwie i symbolu, czy nie.W podrecznikach php podaje sie bowiem ze if dokonuje wyboru na podstawie 'true' lub 'false' a nie '1' lub '0'.

Wiec...questionmark.gif?
rogrog
no nie jest to do końca tak jak w c/c++ bo tam typ bool to tak naprawdę wartość liczbowa a stałe TRUE i FALSE to 1 i 0

w php jest rozróżnienie na boolean i int, ale konwersja wszystko załatwia.

wg mnie obydwa sposoby są poprawne. Rozwinięcie kodu if(!$foo) w kod if($foo == 0) może osobie która kiedyś będzie przeglądała i próbowała zrozumieć ten kod ukazać intencje programisty, czyli nie tyle działanie co powód dla którego coś się ma dziać w tym warunku... (warto się w takie rzeczy bawić przy systemach które będą długo działały i będą wymagały ciągłego serwisu... ale to niekoniecznie pisze sie w php... chociaz tez mozna)
falkor
KONWERSJA ..ufff...- Wyjasniles wszystko smile.gif...Dzieki
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.