Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie + sesja = edycja w obrebie sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bumfank
witajcie smile.gif
mam kolejny problemik, wraz z wasza pomoca doszedlem jak mozna wykombinowac logowanie sie z md5 poprzez baze mysql, ale teraz mam kolejny problem z tym skryptem, a mianowicie z sesjami smile.gif znam je strasznie cienko, z wasza pomoca rowniez nauczylem sie jak sie z nimi obchodzic podstawowo czyli np czy ktos juz nie glosowal juz w ankiecie, ale tam sa wartosci stale, ale kiedy uzywam zmiennych to nie wylazi mi smile.gif

staralem sie tak zrobic ze kiedy loguje sie i zalogowywuje sie tam to wtedy:
  1. <?php
  2. setcookie('logowanie', $_POST[login], time()*3600);
  3. ?>

nie wiem czy to jest napewno dobrze, z tego co wywnioskowalem, aczkolwiek moge sie mylic, ze 'logowanie' to tytul ciasteczka a $_POST[login] tutaj moge dac jakas zmienna, nie wiem czy dobrze zrozumialem i napisalem, after that przelazi to drugiej podstrony gdzie sprawdza:
  1. <?php
  2. if(isset($_COOKIE[logowanie])) {
  3. echo &#092;"dziala poprawnie\";
  4.  
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo&#092;"cosik spsute \";
  9. }
  10. ?>

noi wchodzac na ta druga podstone oczywiscie mi sie else pokazuje.
nie potrafie tego zrobic kompletnie, mimo moich staran smile.gif nie kierujcie mnie do manuala czy do kursu bo nie skapuje, ja musze to na zywo tak jakby zobaczyc na tym moim przykladzie bylo by to najlepiej bym to wtedy jakos skapowal tongue.gif bo tak ciemna masa smile.gif
dokladniej mi chodzi o takie cosik:
koles sie loguje, login, haslo, ustawia sie cookies tylko dla tego zalogowanego usera, ze jakby ktos chcial ID zmienic w adresie to mu sie odrazu wywali ELSE np "nie jestes uprawniony do tego typu dzialan" lub cos w tym stylu, i wszystkie linki i inne byly by w obrebie tego id. wszystkie inne wywolania pozniejsze i tworzenie calego panelu usera to sie sam zajme, ale chodzi mi jak mowie aby ustawial cookies dla tego usera i przy zmianie id w adresie wywalal mu sie blad.
o to moj kod:
  1. <?php
  2. include(&#092;"include/config.php\");
  3.  
  4.  
  5. if($opcja == 'start')
  6. {
  7.  
  8. echo&#092;"<form method=\"post\" action=\"?\">
  9. User: <input type=&#092;"text\" name=\"login\" size=\"20\"><br>
  10. Haslo: <input type=&#092;"text\" name=\"haslo\" size=\"20\">
  11. <br>
  12. <input type=&#092;"submit\" value=\"zaloguj\" name=\"send\">
  13. </form>&#092;";
  14. }
  15. if($opcja == 'panel')
  16. {
  17. if(isset($_COOKIE['logowanie'])) {
  18. echo &#092;"dziala poprawnie\";
  19.  
  20. }
  21. else
  22. {
  23. echo&#092;"cosik spsute\";
  24. }
  25.  
  26. }
  27.  
  28.  
  29.  
  30.  
  31. if($_POST['send'] == 'zaloguj')
  32. {
  33. $password = mysql_query(&#092;"SELECT haslo FROM promopl WHERE nazwa = '\" . mysql_real_escape_string(trim($_POST['login'])) . \"'\");
  34.  
  35. if (mysql_num_rows($password) != 1)
  36. {
  37. echo 'zly login';
  38. } else {
  39. $r = mysql_fetch_array($password);
  40. if (md5($_POST['haslo']) == $r['haslo'])
  41. {
  42.  
  43. setcookie('logowanie', $_POST[login], time()*3600);
  44. echo &#092;"jestes zalogowany <a href=\"?opcja=panel&login=$_POST[login]\">$_POST[login]</a>\";
  45.  
  46. } else {
  47. echo &#092;"zle haslo\";
  48. }
  49. }
  50.  
  51. }
  52.  
  53.  
  54.  
  55. ?>

prosze o pomoc i z gory dziekuje i pozdrawiam smile.gif
crash
Wiesz, że dając time() * 3600 trochę przekraczasz zakres Unixowego znacznika czasu? tongue.gif Może chodziło Ci o dodawanie zamiast mnożenia?
bumfank
lol masz racje wychodzi sporo ponad 2038 rok hihiih tongue.gif ale to tak czy siak nie rozwiazuje mojego problemu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.