Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PL znaki i MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
termin
Witam, mam pewiem problem z polskimi znakami.
Mam formularz i wpisuje jakiś tekst i następnie zapisuje do bo bazy Mysql poleceniem INSERT. Poglądając dane programem mysqlfront polskie znaki w bazie są zmienione np. ą wygląda tak ±. Wybierając dane z bazy kodowanie na stronie mam ISO-8859-2 i wszystko wygląda OK, pl znaki są poprawnie. Problem pojawił się jak mam plik tekstowy w którym są imiona i nazwiska np: Józef Żółw. Kodem php wybieram informacje z pliku TXT i od razu INSERT je do bazy. Podglądając ponownie dane widzę ą zamiast ± i próba wyjęcia SELECTem danych z bazy pokazują mi się kszaki. Jedynie co załatwia to kodowanie WINDOWS-1250, ale wtedy wszystko to co było wpisane z formularza nie ma pl znaków, a imiona i nazwiska mają, jak to pogodzić ze sobą lub jak zrobić aby wybrane imiona i nazwiska z pliku zamienić jakoś aby po poleceniu INSERT ą wyglądało ± ?
yavaho
Po prostu plik tekstowy masz kodowany w windows-1250 (prawdopodobnie napisany w notatniku pod windowsem) Przekonwetruj ten plik do ISO-8859-2.
termin
a w jaki sposób?
Pigula
tak , proponuje ta strone przykleic na stale na pierwszym miejscu bardzo czeste pytania o konwertowanie znakow pojawiaja sie na forum tongue.gif
crash
Efekt nudy: http://xg.ssi.org.pl/~crash/stuff/char-conv.php, może komuś się przyda...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.