Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dlaczego nazwy pól formularza są konieczne ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rtea
Mam kilka dużych formularzy w jednym pliku. Każdemu polu w każdym formularzu dałem unikalną nazwę.
Za pomocą

list($key, $val) = each($_POST)

pięknie sobie odczytałem wartości VALUE="" wszystkich pól z formularzy i zapisałem je w osobnej tablicy.
Ale odechciało mi się ciągle wymyślać unikalne nazy dla każdego nowego pola (bo ich przybywa) i wykasowałem wszystkie NAME="" z formularzy, ale się okazało że po tej operacji funkcja each() przestała w ogóle widzieć to co jest wpisane w VALUE="" !
Czy te nazwy są konieczne?
Jak odczytać wartości pól jeśli te pola nie mają NAME="xxxx" ?
dr_bonzo
Musza miec swoje nazwy, $_POST[ 'nazwa_pola' ] to jest wartosc tego pola,
a jak nie maja nazwy to tablica nie moze byc indexowana pustym stringiem, wiec $_POST jest puste.
rtea
Cytat
Musza miec swoje nazwy, $_POST[ 'nazwa_pola' ] to jest wartosc tego pola,
a jak nie maja nazwy to tablica nie moze byc indexowana pustym stringiem, wiec $_POST jest puste.

miałem nadzieję, że php samo domyślnie indeksuje sobie tą tablicę indeksami liczbowymi od 0 (zero).
Czy to musi być koniecznie tablica asocjacyjna?
Skoro php daje możliwość różnorakiego indexowania tablic (liczby i stringi) to spodziewałem się że, przykładowo do pierwszego element takiej tablicy:

$zdanie = array('aa' => 'ala', 'ab' => 'ma', 'ac' => 'kota');

można się odwołać zarówno poprzez

$zdanie[0];

jak i

$zdanie['aa'];

Szczerze - jeszcze tego nie wypróbowałem, bo przyszło mi to do głowy dopiero teraz, kiedy powstał ten kłopot z tablicą $_POST
nospor
I właśnie dlatego, że jako indexów można używać i liczb i stringów, index 'aa' i index 0 to dla php dwa różne indexy. Dzięki temu mogą jednoczęsnie istniec indexy 'aa' i 0.
A wczym problem żeby nadać dla pól nazwy? Przynajniej bedziesz wiedzial do czego sie odwolujesz
scanner
Taka dobra rada.
Nie wymyślaj unikalnych nazw pól. Wymyślaj "uzyteczne".
Zaoszczędzisz czasu a i programy będa czytelniejsze.

Pozatym.
Po co przepisywac z tablicy do tablicy? Możesz mi to łaskawie wyjaśnić? NIe dość, że strata czasu, to jeszcze pamięci...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.