zmagalem sie ostatnio z ta kwestja...
mam jedna tabele z obiektami - obiektem moze byc folder, informacja, obrazek, produkt, zalacznik... wszystko co zdefiniuje wczesniej.
w glownej tabeli obiektu mam informacje ogolowe, czyli id typ obiektu, nazwa obiektu, data utworzenia, autor, pozniej dojda jeszcze uprawnienia do niego etc... a szczegolowe dane na temat obiektu trzymam w oddzielnych tabelach, dla folderu to bedzie nazwa/opis/icona, dla informacji to bedzie nazwa/opis dlugo/opis krokti/pokaz opis dlugi, dla obrazka to moze byc nazwa/opis/url do zdjecia...
i mam ten problem ze do kazdego obiektu z glownego drzewa musze dodac informacje na temat szczegolowych informacji. W mysql troche problemu z tym mam, narazie robie dodatkowe zapytanie do kazdego obiektu co jest jak sie domyslacie BARDZO nieefektywne, ale dziala. Nie wiem jak napisac zapytanie SQL tak zeby w zaleznosci od wartosci pola object_id tworzyl tak jakby JOIN z tabela wlasciwa obiektu. Gdybym wiedzial jak to sie robi, to bym mial duzo zapytan mniej

Co do przeszukiwania, to do kazdego obiektu mam klase do dodawania, aktualizowania, usuwania, przeszukiwania... Moze byc tak ze dany obiekt nie moze byc przeszukiwany, po prostu do kazdego typu obiektu wysylam odpowiednie zapytanie, a pozniej lacze wyniki w jedna tablice i zwracam do przegladarki. Moge tez zrobic filtry w formularzu zeby przeszukiwal np: jeden obiekt lub kilka.
a wy jakies pomysly macie na content?