Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drzewa contentu, drzewa treści, jak kto woli
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Vengeance
Witajcie.

W wielu (jak nie we wszystkich) CMSach cała treść jest traktowana jako drzewo.
Są jakieś tam "obiekty" rozdzielające ową treść na newsy, artykuły itd.

Czy posiadacie jakieś materiały w związku z tematyką jak takie coś implementować?

A możę znacie jakieś naprawdę proste w swej formie CMSy? W tych dużych kolosach ciężko uczyć się z kodu, bo pełno tam jakiegoś syfu snitch.gif

A może macie własne doświadczenia, pomysły i macie chęć je opisać? smile.gif

Pozdrawiam
bela
Hm, looknij na dokumentację eZ smile.gif
chmolu
Ja polecam http://idk-cms.com
Przejrzyj dokumentację VFS (Virtual file system). Znajdziesz tam kilka sposobów implementacji drzew.
Vengeance
Dzieki :] Może ktoś coś jeszcze? Dokumentacja eZ mało pomogła snitch.gif

Same drzewa jak zrobić na wiele sposobów mam pojęcie.
Chodzi mi bardziej jak zrobić to, iż:
Newsy maja pola tytuł/treść/źródło/obrazek
a Artykuł tutuł/autor/treść/

Jak to połączyć by móc szybko wyszukać dany keyword w całym content serwisu itd...
chmolu
Na stronie, którą podałem jest coś więcej niż sposoby implementacji drzew. Znajdziesz tam m.in. jeden ze sposobów jak rozwiązać kwestię przechowywania różnego rodzaju contentu.
Vengeance
Wiem :] Wszystko powoli będę analizował :] Jednak dwa (i więcej) źródeł to nie to co jedno snitch.gif

I jeszcze raz wielkie dzięki Tobie.
Ace
zmagalem sie ostatnio z ta kwestja...

mam jedna tabele z obiektami - obiektem moze byc folder, informacja, obrazek, produkt, zalacznik... wszystko co zdefiniuje wczesniej.
w glownej tabeli obiektu mam informacje ogolowe, czyli id typ obiektu, nazwa obiektu, data utworzenia, autor, pozniej dojda jeszcze uprawnienia do niego etc... a szczegolowe dane na temat obiektu trzymam w oddzielnych tabelach, dla folderu to bedzie nazwa/opis/icona, dla informacji to bedzie nazwa/opis dlugo/opis krokti/pokaz opis dlugi, dla obrazka to moze byc nazwa/opis/url do zdjecia...

i mam ten problem ze do kazdego obiektu z glownego drzewa musze dodac informacje na temat szczegolowych informacji. W mysql troche problemu z tym mam, narazie robie dodatkowe zapytanie do kazdego obiektu co jest jak sie domyslacie BARDZO nieefektywne, ale dziala. Nie wiem jak napisac zapytanie SQL tak zeby w zaleznosci od wartosci pola object_id tworzyl tak jakby JOIN z tabela wlasciwa obiektu. Gdybym wiedzial jak to sie robi, to bym mial duzo zapytan mniej smile.gif

Co do przeszukiwania, to do kazdego obiektu mam klase do dodawania, aktualizowania, usuwania, przeszukiwania... Moze byc tak ze dany obiekt nie moze byc przeszukiwany, po prostu do kazdego typu obiektu wysylam odpowiednie zapytanie, a pozniej lacze wyniki w jedna tablice i zwracam do przegladarki. Moge tez zrobic filtry w formularzu zeby przeszukiwal np: jeden obiekt lub kilka.

a wy jakies pomysly macie na content?
scanner
Cytat(chmolu @ 2005-06-04 15:16:11)
Na stronie, którą podałem (..)

Musże przyznać, że materiały na tej stronie sa bardzo ciekawe i inspirujące.
Szkoda, zę nie ma żadnego kodu na razie dostepnego publicznie (poza testowym starym jakimś).
VFS to fajna sprawa. Zobaczymy czy uda mi się to zaimplementować.
ebe
Cytat
Nie wiem jak napisac zapytanie SQL tak zeby w zaleznosci od wartosci pola object_id tworzyl tak jakby JOIN z tabela wlasciwa obiektu. Gdybym wiedzial jak to sie robi, to bym mial duzo zapytan mniej smile.gif

Miałem (i mam) dokładnie ten sam problem. Niestety nie znalazłem rozwiązania i stronę zrobiłem na nieco innej zasadzie. Ale w przyszłości chcę napisać coś opartego na drzewie i w ten sposób, aby jednym zapytaniem do drzewa (np. pobierającym ścieżkę do obiektu) tworzył różnorodne obiekty. Dynamicznego JOIN w mysql nie da się zrobić, tzn tak aby ładował tabelę zależnie od wartości komórki w tabeli drzewa.
NuLL
Tak w temacie drzewek - nie lepiej jest jest mieć tabelę w atrybutami ? Wg. pole autor można wywalić z głównej tabeli - bo kiedy ( załóżmy ) jest dwóch wspólnych autorów danego artykułu to co questionmark.gif Pozatym trzymanie pola takiego jak autor w pewnym sensie uzależnia Nas do tego aby każdy element treści mial autora co jest trochę mało elastyczne. Nie lepiej trzymać konneksji do tabeli userow w jakieś innej tabelce questionmark.gif Ja w głównej części drzewa mam jakiś tam id, subservice (mogę korzystać z subdomen i robić co mi się rzewnie podoba tongue.gif), lang i inne pierdołki tego typu. W samym głównym drzewie treści nie ma nic więcej - pracowite ale działa smile.gif
chmolu
Cytat
Musże przyznać, że materiały na tej stronie sa bardzo ciekawe i inspirujące.
Szkoda, zę nie ma żadnego kodu na razie dostepnego publicznie (poza testowym starym jakimś).

Fakt, te materiały to perełki. Sam projekt wygląda niestety na opuszczony :/ Na CVS'ie nic sie nie dzieje od bardzo dawna, a zamieszczony testowy kod ma niewiele wspólnego z dokumentacją.
Ace
NuLL w sumie to kwestja programisty i systemu... Ja wole miec autora w glownej tabeli, jak bede chcial zrobic inaczej, to zmodyfikuje... ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.