Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana tekstu, coś jak wait w cmd
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jabol
Chciałbym napisać pewną aplikacje na linuxa, która działałaby w lini poleceń (bash). Jako, że chciałbym zrobić pewnien przekręt, nie chciałbym korzystać readline, ale z /dev/stdin oraz /dev/stdout (tutaj to zamiast print!). Teraz zastanawia mnie jak zrobić, żeby tekst już napisany można było zmienić (jak np. ładowarka (wait), czyli zmieniające się znaki |/-|/- itp.). Na dodatek chciałbym zmieniać tekst w polu do wpisania informacji na wejście (coś jak history w readline, ale przypominam, z readline nie chciałbym korzystać) i to jeszcze po odebraniu sygnału od użytkownika (strzałka w góre w dół, albo jeszcze lepiej, tekst już wprowadzony po naciśnięciu tab chciałbym przekazać do skryptu).

Ogólnie wogóle jestem ciekawy, czy to się wogóle da zrobić, jeżeli nie to napiszcie mi o tym (chciałbym wiedzieć i o tym, smutne, ale prawdziwe).
uboottd
Generalnie wynajdujesz readline na nowo, no ale skoro musisz. Poszukaj opisu sekwencji kontrolnych terminala - tam bedziesz mial wszystko co jest Ci potrzebne. Ale jest tez pulapka: kazdy terminal ma te sekwencje inne... takze bedziesz musial sprawdzic typ terminala, pobraz z bazy ciagi sterujace i dopiero ich uzywac. Reszta z tego co pisales jest w sumie trywialna - siac i kodowac...
Jabol
Czy ja wspomniałem, że chce to napisać w php?
uboottd
A czy ja gdzies napisalem ze moja odpowiedz jest nie dla php ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.