Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obieg dokumentu - prośba o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > PHP
toth
witam
mam goraca prosbe czy ktos realizowal kiedys projket obiegu dokumentów w postaci formularzy? sprawa wyglada tak ,ze istnieje formularz podzielony na kilka czesci , czesci powiazane sa z odpowiednimi grupami urzytkowników, czyli uzytkownik z gryupy 1 wypelnia pierwsza czesc, uzytkownik 2 wypelnia druga ale np. czesc trzecia wypelnia znowu uzytkownik 1. wszystkie pola formularza mam zamiar trzymac w jednej tabeli ktora bedzie miala ok 100 kolumn. Do tego dochodzi tazke opcja ktora pozwala wyswielac poprzednie csesci formularza uzytkownikom ktorzy wlasnie wypelniaja pola. Jednak tylke te pola na ktore pozwoli im administrator. czy ktos moze projektowal juz taki mechanizm? czy moze macie pomysl na jakies optymalne rozwiazanie?

pozdrawiam
i bede wdzieczny za wszelkie sugestie
toth
hwao
Rozumie ze do danych ma dostep osoba tylko zarejestrowana.

Jezeli tak to moze Pan wykonac nastepujace czynnosci:
Wpierw dawane sa prawa "dostepu" dla kazdego usera ktore okrelsja gdzie mozna zajrzec a gdzie juz nie. Podczas wypelniana formularzy polecam trzymac dane w sessji lub cookie zanim zostana zapisanie w bazie. Jak sa juz tam to powstaje problem ich pozywania. Nie wiem dokonca jak to ma sie odbywac poniewaz nie zbyt to jasno zostalo opisane. Proponowla bym albo:
Admin ustala pola ktore moze zobacyz wszyscy userzy (po 1 w polu bazy gdzie jest zapisane, albo po nr'ze pytania). Jezeli takie rozwiazanie nie opdopowiada to mozna kazdemu userowi indywidulanie przyznac takie prawo (w kocu logowanie to dane sa w bazie dla kazdego usera)

Nie wiem czy to cos pomoze poniewaz niezbyt zrozumialem pytanie smile.gif
toth
powiedzmy,ze formularz ma 10 czesci. (czyli 10 osobnych formularzy)
jest 8 grup urzytkowników.

formularz grupa
1 1
2 2
3 3
4 1
5 4
6 5
7 5
8 6
9 1

chcialbym np. aby uzytkownik z grupy "5" widzial wyzej wypelnione formularz ale tylko z numerami 1,2 i 3,4. Nie chce aby widzial formularz nr 3 i 5.
zastanawiam sie jak zaprojektowac uprawnienia dla tych grup.
kazda grupa bedzie miala kilku urzytkowników.
Dlaczego warto trzymac pola w sesji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.