Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przetworzenie pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
track
Witam. MAm plik o rozszerzeniu *.csv. Jest on "zrzutem" bazy danych. Chce go odpowiednio przetworzyc i wrzucic do bazy. Robie to w nastewpujacy posob:

1. Kazda linijke pliku wrzucam do tablicy poprzez file();
2. Teraz kazdy element tej tablicy poprzez explode dziele po regularnym ";".
3. i teraz dane sa gotowe do wrzucenia do bazy danych

Niestety takie rozwiazanie zajmuje troche czasu poniewaz plik ma okolo 3000 linijek. Czy znacie moze jakies rozwiazanie tego problemu, zeby serwer nie wywalil TIME OUTu? Moze jakies przetwarzanie sekwencyjne?? Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam,
TRACK
legorek
Można zrobić na kilka sposobów

I. set_time_limit()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
II. Porcjujemy.

Ad. II

Kiedyś robiłem coś takiego jak generator galerii (wiadomo zabawa z obrazkami troche trwa), wiec tak sobie podzielilem

1. Otwieram obrazek;
2. Robie co trzeba;
3. Zapisuje obrazek;
4. Zapisuje jaki nastepny obrazek bede otwieral (w sesji);
5. Reload strony.
dr_bonzo
"LOAD DATA INFILE" z poziomu mysqla (wczytuje pliki formatu csv --- baaardzo szybko w porownaniu do php), musisz miec tylko dostep do lokalnych plikow spod mysqla (w innych bazech tez jest pewnie taka opcja)
track
Plik jest zdalny. Nie ma go lokalnie na serwerze. Czy taki manewr tez jest mozliwy??
legorek
via PhpMyAdmin ? Skoro eksportuje do CVS to moze i importuje. Sprawdź.
santalam
rzuć plik na lokal i walnij z lokalnego do bazy, sam zaraz praztestuje to LOAD DATA INFILE, bo tez bawie sie z .csv...

jak to poskładać?

LOAD DATA INFILE http://bleble.csv REPLACE INTO TABLE tablica FIELDS TERMINATED BY ',' FIELDS ENCLOSED BY '"'

czyli w cześciach:

LOAD DATA INFILE

http://bleble.csv

REPLACE INTO TABLE tablica

FIELDS TERMINATED BY ','

FIELDS ENCLOSED BY '"'

Pomożecie? Może to jest odpowiedź....
bela
File() to najgorsze co może być do duzych plików winksmiley.jpg Użyj file_get_contents
santalam
a zapytanie do mysql nie jest dobre jak mam wszystko poukładane w takiej samej kolejności jak w pliku?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.