Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LOSOWANIE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SonGoace
Prosze o podanie jakiegoś działania któro potrafi losować tongue.gif Dostałe muj funkcję rand() ale jak ale losuje mi tylko dla 2 parametrów rand(1,2) a jak wpisze 3 rand(1,2,3) to wyskakuje błąd. Wiem że pytanie jest pewnie banalne ale nawet wy kiedyś zaczynaliście...
GeoS
1. Jesli chcesz zastosowac to do losowania kilku zmiennych to prosze:
Kod
$zmienna_1 = rand(0,1000);

$zmienna_2 = rand(0,1000);

$zmienna_3 = rand(0,1000);

...

2. Jesli chodzi Ci o zakres licz, to jest on w nawiasie w postani losuj(od, do);, np. rand(4,9); - losuje wartosc z przedzialu od 4 do 9 smile.gif
SonGoace
A ja myślałem że tam podaje sięliczby a nie przedział tongue.gif Dzięki.
GeoS
biggrin.gif
em1X
Cytat
A ja myślałem że tam podaje sięliczby a nie przedział tongue.gif Dzięki.

a zastanawiales sie ile by bylo pisania gdybys mial wylosowac liczbe w przedziale 0,1000000 ?
SonGoace
Tak, ale ja mam czas...
em1X
no jestem ciekaw czy chcialoby ci sie pisac tyle liczb pokolei lol
Mistycus
Cytat
no jestem ciekaw czy chcialoby ci sie pisac tyle liczb pokolei lol
Zawsze można pomóc sobie skryptem
Kod
$liczba=0;

while($liczba<=1000000){

echo $liczba.", ";

$liczba++;

};
Gdyby ktoś nie zrozumiał - ten kod to tak na żarty
kryr
A jednak czasem by sie przydalo, kiedy chcemy losowac nie cyfry tylko literki i to nie wszystkie, tylko np: a b r j z obylo by sie bez tablicy asocjacyjnej - co za oszczednosc... :wink:
castor
Cytat
A jednak czasem by sie przydalo, kiedy chcemy losowac nie cyfry tylko literki i to nie wszystkie, tylko np: a b r j z obylo by sie bez tablicy asocjacyjnej - co za oszczednosc...  :wink:

zawsze se mozna pomoc :wink:

Kod

Function rand_alpha($zakres_liter,$ile_znakow){

srand(time());

for ($i=0;$i<$ile_znakow;$i++){

$wynik.= substr($zakres_liter,(rand()%(strlen($zakres_liter))),1);

}

return $wynik;

}

$cos=rand_alpha("abcdefghijklmnopqrstuvwxyz",2);

print($cos);
lkslodz
Wprawdzie temat już przycichł prawie rok temu, ale nie chciałem tworzyc nowego, a mam pytanie w sprawie losowania liczb.
Czy istnieje mozliwość losowania bez powtórzeń. Czy w takim przypadku można stworzyc tablice ( niewiadomego rozmiaru ) do której za każdym razem będziemy wpisywali wylosowaną liczbę, i za każdym razem będziemy sprawdzali czy wylosowana liczba jest w tablicy ?
DeyV
1. w php wszystkie tablice są 'niewiadomego rozmiaru'
2. Dokładnie tak, np.
Kod
do{

$liczba = rand();

}

while ($tab[$liczba]);

$tab[$liczba] = 1;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.