Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie dotyczące bezpieczeństwa...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lars
mam skrypt, który przechowuje informacje:

conf.php
  1. <?php
  2. $login=&#092;"Lars\";
  3. $hasło=&#092;"bardzotajnehasło\";
  4. ?>

czy gdy wywołam taki skrypt:

zdobadz.php
  1. <?php
  2. include(&#092;"http://www.moj.serwer.pl/conf.php\");
  3. echo $login;
  4. echo &#092;"n\".$haslo;
  5. ?>

to pokażą sie te dane??
gu35t
hmm. a tak trudno sprawdzic?
id4
Witaj

I TAK i NIE.

Jeśli wywołasz to plikiem który jest pod tym samym adresem (kontem) co plik conf.php, to oczywiście, że się pokaże. Jeśli natomiast plik wywołujący znajduje się na innym koncie, to nie ma takiej możliwości by te dane podejrzeć. To przecież byłoby nie do przyjęcia smile.gif
crash
Nie da się.
NuLL
Na twoim własnym serwerze za działa - natomiast includacja plików z zewn. sererow jest niemozliwa.
Lars
chodziło mi o includowanie z 2 różnych serwerów

dzięki biggrin.gif
dag
Cytat(NuLL @ 2005-07-02 00:27:09)
Na twoim własnym serwerze za działa - natomiast includacja plików z zewn. sererow jest niemozliwa.

A to nie zależy od ustawień serwera? Coś mi świta, że chyba jednak tak...choć nie jestem pewny.
yavaho
Gdy przechowujemy hasla to nigdy nie mozna miec zaufania w 100% co do super zabezpieczen itp. Skad wiemy jak zabezpieczony jest serwer na ktorym lezy nasze haslo? albo np gdzie przechowywany jest backup tej strony zrobiony przez admina? Jacy ludzie maja dostep do podgladu naszych plikow na serwerze?

Takie rzeczy nalezy zachaszowac albo przynajmnije zakodowac.
md5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
  1. <?php
  2. $login=&#092;"194d0e546256a68cd16233038190aaef\"; //Lars
  3. $hasło=&#092;"7eb864361e80f7e84a97096d59cf91e7\"; //bardzotajnehasło
  4. ?>
Kinool
@yavaho no ok a jak wprowadzisz taki login i haslo do polaczenia z baza danych?? dasz hashe md5? to wywali blad! smile.gif
yavaho
Cytat(Kinool @ 2005-07-04 08:33:28)
@yavaho no ok a jak wprowadzisz taki login i haslo do polaczenia z baza danych?? dasz hashe md5? to wywali blad! smile.gif
Akurat te hasla i login otrzymuje sie sie od administratora serwera, jezeli nie ma mozliwosci ich zmiany u administratora na ciag zachaszowany, to zawsze mozna sie postarac aby przechowywane hasla w plikach byly zakodowane i podczas porownania odkodowywane.
Kinool
no ok ale skoro ty mozesz je zakodowac to ktos moze je odkodowac smile.gif miecz ma dwa ostrza smile.gif

skoro ktos ma dostep do plikow z haslami to m tez do innych, wiec moze zobaczyc jakich "funkcji" uzyles do kodowania i zrobi proces odwrotny!

i co ci z tego?? jedynie kilka minu wiecej smile.gif

co do zablokowania: skoro php (apache) ma upawnienie do ich odczytu to inny user tego servera tez ma (tzn moza to zminic w konfiguracji, ale to juz inna historia) prawda jest taka ze nigdy nie masz i nie ebdziesz mial 100% pewnosci, no chya ze na serverze konto masz tylko ty a serwver nie jest wpiety do netu tongue.gif
NuLL
@dag - można to zrobić aby dało się includować z zewn. ale nie spotkałem się jak dotąd z czymś takim.
Bielo
Wydaje mi się, że niemżliwe jest includowanie zewnętrzne przez HTTP, da się pewnie przez FTP. Przy wywołaniu pliku przez HTTP apache przecież parsuje plik. Można spokojnie includować plik z zewnętrznego serwera, ale tylko wtedy gdy nie jest on przeparsowywany. tym co dostaje include jest plik w takiej postaci w jakiej wysyła go serwer/system plików.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.