Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: access.log
Forum PHP.pl > Forum > PHP
polibode
witam

Chciałbym stworzyć skrypt, który pozwoliłby powiązać mi plik access.log , (odpowiadający za interakcję użytkowników w moim systemie) z plikiem , który zawiera logowanie użytkowników (date i nazwę zalogowanego użytkownika)
Pewna zmienna w mojej klasie przyjmuje wartość zalogowanego użytkownika, np: "tomekt".
Plik acces.log zawiera natomist adres IP użytkownika , który coś tam robi w systemie, skacze po linkach , drukuje raporty itd.
Chciałbym powiązać te dwa pliki i stworzyć jeden , ktory będzie zawierał nazwę użytkownika zalogowanego + wszystkie dane z pliku access.log

Docelowo , chodzi mi o statystykę , kto gdzie klikał , ile, itd.

Dziękuję!
NuLL
A co my mamy zrobić :?:
revyag
Chcesz stworzyć jeden plik z tych dwóch ? A nie możesz w tym pierwszym poprzedzać twe wszystkie dane loginem usera i datą zalogowania ? Chyba będzie prościej snitch.gif
polibode
Nie wiem czy znacie strukturę pliku acces.log. Otóż musiałbym wiedzieć ,że akurat ten użytkownik to ten (korzysta z sytemu wiele ludzi) i dopisywać go do linijki w tym pliku

Oto linijka pliku acces.log
-------------------------------
127.0.0.1 - - [06/Apr/2005:16:49:49 +0200] "POST /Carmen1.3/index.php HTTP/1.1" 200 2120

Chciałbym aby wyglądała tak
-------------------------------
tomekt=127.0.0.1 - - [06/Apr/2005:16:49:49 +0200] "POST /Carmen1.3/index.php HTTP/1.1" 200 2120

Problem w tym , jak się do tego pliku dostać i wykryć, ze akurat to jest ten moment i ten użytkownik (serwer Apache sam wpisuje linijkę w access.log, ja bym musial to pozniej zrobić?)
Czy ktoś to robił?
Imperior
To już chyba łatwiej własne logi robić...
dr_bonzo
Tekst sprzed kilku godzin, gdy mi net przestal dzialac:
-------------
A nie mozesz tworzyc swojego accessa za pomoca php?
tomekt=127.0.0.1 - - [06/Apr/2005:16:49:49 +0200] "POST /Carmen1.3/index.php HTTP/1.1" 200 2120

ip i data: to banal
$_SERVER["SERVER_PROTOCOL"] HTTP/1.1
$_SERVER["REQUEST_METHOD"] GET
200: to juz nie wiem, moze tak: wszystkie 200, a 404 to na specjalnej stronie na ktora suser jest przekierowany gdy error404 (albo w ogole to pomin)
2120: lapiesz content ob_start(), ob_contents*() i strlen()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.