gladiror
13.07.2005, 12:42:21
Chciałem się zapytać czy użycie funkcji "mysql_num_rows" w skrypcie logowania (podajesz login i hasło w fomularzu, a on sprawdza czy taka wartość istnieje w bazie danych. Jeżeli istnieje to funkcja przyjmuje wartość 1, w przeciwnym razie 0) jest bezpieczne??
crash
13.07.2005, 12:52:05
No raczej nic w tym niebezpiecznego nie ma. Ale przecież jak sie "boisz" funkcji
mysql_num_rows() to możesz po prostu:
<?php
list
( $user ) = mysql_fetch_row( mysql_query( 'SELECT uid FROM users WHERE login = \"'.$_POST[ 'login' ].'\" AND passwd = \"'.md5( $_POST[ 'passwd' ] ).'\"' ) );if( $user )
{
// zalogowany...
}
?>
Nie rozumiem właściwie czego tu się obawiałeś? Może chodzi Ci o przesyłanie niezakodowanego hasła do bazy, że możę ktoś je przechwyci?
gladiror
13.07.2005, 13:03:24
Bo ja zrobiłem coś takiego, że dałem:
$ile = mysql_num_rows($zapytanie);
if ($ile==1):
{
print("zalogowany");
}
else:
{
print("nie zalogowany");
}
endif;
czyli z tego skryptu wynika, ze jak zmienna $ile = 1 wtedy uzytkownik jest zalogowany... czyli w przegladarce mozna by sobie wpisac www.php.pl?ile=1 i wtedy jest niby zalogowany.... tylko ze trudno okreslic potencjalnie jak nazywa sie zmienna...
nospor
13.07.2005, 13:05:43
po pierwsze: musiałbyś mieć register_gloabls=on żeby parametr z linka na zmienną się zamienił. To wŁaśnie jest nie zalecany
po drugie: nawet jeżeli, to i tak potem $ile jest inicjowane poprzez liczbę wierszy więc poprzednie wartości odpadają
gladiror
13.07.2005, 13:07:52
W sumie masz racje... Bo nawet jak na początku byłaby zmienna równa 1 to później reszta skryptu zmieni ją... Thx za pomoc!
Ale istnieje możliwość gdy register_gloabls=on to że jakiś człowiek mozna dowiedzieć się jakie zmienne są w skrypcie - nazwy zmiennych? Czy to byłby łud szczęścia, gdyby udało mu sie trafić?
crash
13.07.2005, 13:26:30
Byłby, ale Ty jako dobry programista przewidzisz coś takiego i zainicjujesz wszystkie zmienne w skrypcie.
gladiror
13.07.2005, 13:34:10
TYlko, ze z register_gloabls=on wiąże się wiele problemu... Jeżeli weźmie i ustawi się to na off, to wtedy np. nie mozna zrobic linka na stronie, który odwoływałby sie do bazy danych, np. www.php.pl?imie=irek
(np. ta strona wyświetlałaby wszystkich użytkowników o imieniu "irek"). Da się jakoś obejsć to w łatwy sposób? Bo pisać skrypty osobno dla każdego imienia to bez sensu... Można w sumie zrobić formularz z polem wyboru, ale po co tak męczyć potencjalnego użytkownika... Ludzie są leniwi i wolę tylko klikać... Masz moze jakiś pomysł na to?
Jeszcze wróce do tego niezakodowanego hasła do bazy danych. Chyba nie ma sensu kodować jakimś kluczem haseł w bazie danych? Bo przecież jak ktoś nie ma dostepu do bazy to i tak sie nie dostanie tam...
crash
13.07.2005, 13:36:25
No przecież takie coś odbierasz przez: $_GET[ 'imie' ]. Oj coś chyba nie poczytałeś o zmiennych globalnych do końca...
gladiror
13.07.2005, 13:52:56
A jaka jest różnica w stosowaniu zmiennych z formularza używając:
1. $imie
2. $_GET[ 'imie' ]

BO jak ja sie z rok temu uczyłem php to tej drugiej opcji wcale nie było...
nospor
13.07.2005, 13:56:12
taka, że do $imie będzie zainicjalizowana gdy będziesz miał register_globals=on i któraś z tablic gloalnych ($_POST, $_GET, ...) będzie miaŁa taki index
zaś $_GET['imie'] dziala bez koniecznosci robienia register_globals=on i dobiera się do parametru w url, $_POST['imie'] dobiera się do pola imie z posta (z formualrza wyslanego metodą post)
i zakoncz znaczniki w podpisie bo glupio to wygląda
gladiror
13.07.2005, 14:07:06
Czyli jak bede mial zmienna z formularza $imie i register_globals=off to nie bedzie widział ten zmiennej? A jak użyje tego drugiego sposobu to mogę wyłaczyć register_globals=off i wszystko będzie działać?
nospor
13.07.2005, 14:08:53
tak. jak wyślesz formularz metodą post, to odwołuj się do $_POSt, a jak metodą get to odwołuj siędo $_GET
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.