Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularze w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lemon
Witam smile.gif

To jest moj pierwszy raz na tym forum smile.gif ale zaciekawilo mnie bo widze ze jest spora rzesza ludzi ktora sie php zajmuje smile.gif

Mam do was male pytanko... jak piszecie sobie w php obsluge formularza html'owego to jak to robicie questionmark.gif robicie cala obsluge w jednym pliku (w sensie formularz i skrypt), czy oddzielnie(formularz w osobnym i skrypt w osobnym) czy tez robicie jeden plik ze skryptem obslugujacy wsyzstkie formularze questionmark.gif smile.gif

Pytam z ciekawosci bo zazwyczaj robilem 3 metoda i wiem ze po czasie potrafi sie niezly bajzel zrobic w kodzie smile.gif

Moze macie inne metody na to smile.gif doradzcie jak najoptymalniej to zrobic winksmiley.jpg

Pozdrawiam smile.gif
nospor
ehh, każdy robi jak mu wygodniej. Ja osobiście korzystam ze smartiego, dzięki czemu mam oddzielony kod php od html. Pozatym korzystam z własnej klasy do formularzy, czyli wogóle wszystko jest ładnie i pięknie. biggrin.gif

ps: witamy na forum
bieniek
Ja z kolei używam Smarty do oddzielenia kodu od HTML, oraz QuickForma do generowania formularzy. Obsługa w oddzielnej klasie.
Lisek54
Ja piszę tak:

1. <form method=\"POST\">
  2. <p><b>Tytuł: </b><input type=\"text\" name=\"nazwa\" size=\"20\"><br>
  3. <b>Nazwa pliku:</b> <input type=\"text\" name=\"plik\" size=\"20\"><br>
  4. <input type=\"submit\" value=\"Prześlij\" name=\"B1\" action=\"?id=menu&akcja=1\"></p>
  5. </form>
  6. <?
  7. if($id==1) {
  8. $fo = fopen(&#092;"baza/menu.txt\" ,\"a+\");
  9. fputs($fo, &#092;"$plik|$nazwa| n\");
  10. fclose($fo);
  11. }
  12.  
  13.  
  14. ?>

Coś takiego smile.gif Nie wiem czy dobrze bo z pamięci pisałem. Czyli wszystko mam w jednym pliku ale od dzielnie :] Może kiedyś będę robił inaczej ale jak narazie to mam taki nawyk ;]
lemon
hhmmm smile.gif dzieki za odpowiedzi smile.gif duzo mi pomoglo przeanalizowanie tego smarty smile.gif juz mi lepiej sie pracuje winksmiley.jpg

hmm pisaliscie tutaj o klasach... moglibyscie jakims przykladem rzucic jak wykorzystujecie te klasy do tego questionmark.gif smile.gif bo tak szczerze sobie jeszcze tego wyobrazic niemoge sad.gif chyba ze macie jakis dobry artykol na ten temat to tez niepogardze winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.