Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Sprawdzenie autentyczności użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
imil
Mam problem, wydaje mi sie, że dla wielu z was powinien być banalny. Mam gotowy skrypt logowania oparty na sesjach, który po zalogowaniu przekazuje m.in zmienną $_SESSION["zalogowany"]=="tak". Obecnie jesli jest sie zalogowanym to sprawdzam to tak:

1. <?php
  2. if($_SESSION[&#092;"zalogowany\"]==\"tak\" && $_SESSION[\"typ\"]==\"1\"){
  3. echo &#092;"jestes zalogowany\"
  4. }else{
  5. echo &#092;"nie jestes zalogowany\"
  6. }
  7. ?>

i to jak dla mnie mija sie z celem bo obecnie jesli jestem zalogowany to pokazuje mi dane tylko w kodzie php, i musze wszystkie tabele i inne rzeczy tworzyc w znakach "" lub ''.
A jak np. chce zrobic ze jak ktos jest zalogowany poprawnie to includuje strone np. str.php, a jesli ktos chce sie na nią dostac to pokazuje mu ze nie jest upowazniony do ogladania tej strony..., tyle ze ta strona str.php nie bedzie znowu zabezpieczona jak to rozwiązać :(? (jakos z header: location czy jak??) jak rozwiazany jest panel administracyjny na forum phpbb ze poszczegolne podstrony (moduly) obslugiwane z panelu sa w postaci html, i ze w poszczegolne podstrony nie moze zajrzec szary uzytkownik??
pozdrawiam
dzieki z gory
mdco
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale może napisz sobie funkcje sprawdzającą i wstawiaj ją na początku każdego pliku.
Generalnie ja robie wszytskie moduły w jednym pliku i wywołuje go z odpowiednim parametrem, który uruchamia odpowiednią funkcję (rozwiazanie stosowane w PHPNuke). A funkcję sprawdzającą zalogowanie wstawiam na początku tego jednego pliku i TYLE winksmiley.jpg.
_Mateo
Mozesz to rozwiązać tak:

1. <?php
  2.  
  3. if(!$_SESSION['zalogowany']) {
  4.  
  5. header(location: logij.php);
  6. }
  7. else {
  8.  
  9. ?>
  10.  
  11. //twoja strona
  12.  
  13. <?php
  14. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.