Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwarka z checkboxami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miszqa
Witam!!!

przeszukalem te forum i nie znalazlem tego co chcialbym znalezc.
Problem jest nastepujacy:

Mam tabele w bazie
oferta_id, miasto_z, miasto_do, data_od data_do, ilosc_miejsc, rodzaj_pojazdu
no i teraz mam wyszukiwarke z checkboxami odpowiadajacymi wierszom w tabeli
I nie mam pojecia jak napisac warunki ze po zaznaczeniu checkboxa wyszukiwaloby mi wg danego warunku.
Prosze o pomoc.
Kolejny problem jest wybranie pomiedzy datami ale do tego chyba bedzie potrzebna funkcja between. tak rozumuje ale jak napisac instrukcje warunkowe aby sprawdzac jezeli dany checkbox jest zaznaczony wyszukiwalo wg tego checkboxa.

Z gory wielkie dzieki
Skobi
mozesz zrobic cos podobnego:

1. <input type="checkbox" name="bd[miasto_z]" value="Warszawa">
  2. <input type="checkbox" name="bd[miasto_do]" value="Katowice">

a teraz php:

1. <?php
  2.  
  3. $strQuery = &#092;"\";
  4. foreach( $_POST as $key => $value )
  5. {
  6. if ( is_array($_POST[$key]) )
  7. {
  8. foreach( $_POST[$key] as $key2 => $value2 )
  9. {
  10. $strQuery .= &#092;"AND \".$key2.\" = '\".$value2.\"'\";
  11. }
  12. }
  13. }
  14.  
  15. ?>

coś takiego u mnie działa, pytanie tylko czy o to dokładnie Ci chodziło?
miszqa
dokladnie to chodzi mi o baze danych sql a foreach chyba sie odnosi do plikow tekstowcyh chyba ze sie myle.

Poza tym wymyslilem sobie drugi problem ale chyba rozwiazanie takie byloby akceptowalne na uzytek malego serwisu.
Otoz wyszukiwarka wyszukuje fraze jesli jej nie znajdzie zwraca wartosc false
nastepnie nie konczy dzialania tylko rozbija dana fraze na czesci i sprawdza czy nie ma poszczegolnych slow zawartych jesli tak to podaje wartosc true nastepnie bierze kolejny element itd...

No i teraz pojawia sie problem z zaimplementowaniem tego. Chodzi o wypluwanie tych wynikow w drugim etapie tzn po rozbiciu frazy

np fraza "dobry lokal" wiec:
1. szuka calej frazy "dobry lokal" jesli nie ma to false jesli jest to true
2. pomimo tego rozbija fraze na "dobry" i "lokal" i wykonuje czynnosc jak w punkcie pierwszym tylko juz z rozbita fraz
3. wypluwa wyniki najpiwer calosciowe z frazy jesli nie ma to nic nie wypissuje jesli jest to wypisuje na pierwszysm miejsciu a pozniej wyniki z fraza czesciowa

no i chodzi o wyswietlanie wynikow jak to by wykonac bo algorytm chyba dobry ale wykonanie gorsze winksmiley.jpg
Chyba ze ktos ma inny pomysl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.