Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: w jaki sposob przechowywac funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
mhs
Czesc,
Mam nastepujace pytanie:
W jaki sposob mam przechowywac swoje funkcje, które wykorzystuje w skryptach. Czy w jednym pliku, ktory bede zalaczal do kazdego skryptu czy tez kazda funkcje przechowywac w osobnym pliku i w momencie jej wykorzystywania bede zalaczal ja do skryptu. Moze jakies inne rozwiazanie proponujecie (np. baza danych)?
DeyV
Jak lepiej? Trudne pytanie. Zależne całkowicie od Twoich potrzeb.
Mogę Ci jednak powiedzieć, jak jak sobie z tym radzę.
Zastaw podstawowych funkcji (pakiet pierwszej pomocy winksmiley.jpg )mam w jednym, całkiem sporym pliku.
Natomiast wszystkie używane przezemnie klasy - każda w osobnym (czasem nawet więcej niż w jednym).

Dodatkowo duże funkcje wykorzystywane bardzo rzadko - również w osobnym (jednym lub kiilku plikach).

Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek.
kurtz
Cytat
Ale robie tak tylko dla wygody - dla parsera nie ma to praktycznie żadnego znaczenia - różnice między zaincludowaniem 1 pliku a 10 są na poziomie tysięcznych sek.
poza zacytowanym fragmentem zgadzam sie z DeyV'em.

Istotne jest jednak zeby pamietac zeby nadmieninie nie rozbijac calosci - jesli funkcje stanowia spojnosc zebrac je w obiekt i uzywac.

includowanie wielu plikow rzeczywiscie nie ma ogromnego znaczenia ale nie mozna powiedziec by byly to tysieczne czesci sekundy:

machnalem prosty przyklad
http://odothui.jukowski.com/parsing.php

jak widac funkcja "nic nie robi" a jednak roznica czasu wykonania jest 5-6 krotna (choc nie przecze ze nadal dosc mala ;) - tak jestem swiadomy ze wyniki pewnei sporo zaleza od mocy serwera oraz systemu ;)

z ciekawostek: istotne sa rowniez komentarze, duze uzywanie spacji etc - wyciecie bialych znakow moze przyspieszyc prace calosci od 10% do 40% (informcja za Zend Weekly Summery z poczatku maja).

pozdrawiam
Teodor
smile.gif kiedys jak jeszcze wszystkie moje skrypty bazowaly na plikach textowych budowalem panel kontrolny do jednej stronki i co przyszlo mi do flowy wrzucalem do 1 pliku - skonczylem na 2500 lini i dalem spokoj - robienie poprawek online zrobilo sie uciazliwe tongue.gif

a wracajac do tematu - klasy wszystkie w 1 pliku plus 1 plik z ustawieniami sql'a + 1 z "bajerkami" (buzki, oczyszczanie formularzy itp)

Pozdrawiam
brasil_pl
ja np. w jednym pliku trzymam klasy odpowiedzialne za łączenie z MySQL'em oraz kilka innych wspólnych dla różnych modułów budowanego serwisu, elementy niezależne funkcjonalnie jak np. galeria foto czy system cenników przechowywane są w osobnych katalogach w rozbiciu na przeważnie dwa pliki jeden z klasami i funkcjami a drugi już ze skryptem właściwym (dzięki temu w przyszłości mogę łatwo wydzielić interesujący mnie moduł i włączyć do nowego projektu, oczywiście zawsze trzeba coś tam zmienić smile.gif ) Jak na razie to nie udało mi się nic lepszego wymyślić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.