Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z cdromem i siecią
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Mam komputer z dyskiem Serial ATA, wszystko pięknie śmiga dopóki nie zacznę kopiować czegoś przez sieć albo cdrom. W sieci osiąga transfer 4,5 MB/s, potem na sekundę-dwie zatrzymuje się i znowu jedzie. Podobnie jest z cdromem - czyta trochę, zatrzymuje się i znowu czyta.
Co może być tego przyczyną? Mam nadzieję, że nie SATA, bo nie po to dołożyłe kasy na dysk żeby teraz wolno chodził.
I drugie: może ktos wie jaka jest maksymalna długość kabla sieciowego (nie tego koncentrycznego, tego drugiego :-))? Dopiero zaczynam zabawę z sieciami więc proszę się nie nabijać.
wool
UPT ok. 100 m
przepisz część o dysku w bardziej zrozumiały sposób rolleyes.gif
spenalzo
Cytat
przepisz część o dysku w bardziej zrozumiały sposób rolleyes.gif

Więc tak: mam dysk Serial ATA (wykrywany jest jako kontroler RAID), i wszystko pięknie szybko chodzi dopóki nie zacznę przesyłać plików przez sieć. Wtedy prześle kilka mega danych i zatrzymuje komputer na 1-2 sekundy (nic nie można zrobić). Taka sama sytuacja jest z cdromem. Wygląda to tak, jakby komputer nie mógł sobie poradzić z ilością otrzymywanych danych.
wool
może to problem oprogamowania, jakś zbędna usługa, sterowniki
posprawdzaj
spenalzo
Hmmm, sam już nie wiem... Już patrzyłem w tym kierunku, pousuwałem zbędne i źle zainstalowane urządzenia (tak to już jest z nowymi komputeram) i nadal tak jest.
BTW: Windows pobił swój rekord - zawiesił się przy instalacji :-D Tego jeszcze nie było.
wool
Cytat

BTW: Windows pobił swój rekord - zawiesił się przy instalacji :-D Tego jeszcze nie było.
w ubiegły tygodniu to widziałem - uszkodzony port PS2 (9x,Me)
upd.
przeglądałem teraz usenet, dużo ludzi pisze o niedopracowanych driverach
może w tym tkwi problem
Anarion
Cytat
UPT ok. 100 m

U mnie dziala i na 150 spokojnie... a podejrzewam ze jakby dac 200 to tez by dzialalo...
scanner
a) z jakim transferem?
cool.gif UPT czy STP ? bo to róznica..
Anarion
Cytat
a) z jakim transferem?
cool.gif UPT czy STP ? bo to róznica..

i jedno i drugie smile.gif W jedna strone leci STP w druga UTP (oba po ok. 150m), co ciekawe ten UTP to najprostszy kabel jaki byl w sklepie (bez zadnych linek czy drutow, tylko przewody i oslona), i wisi sobie na dworze juz nawet (odpukac smile.gif) zime przetrzymal. A transferu to nie wiem bo kumpel na tym siedzi ale nie narzeka wiec chyba jest spox... Poza tym jak grywalismy w CSa to wszystko bez zgrzytow dzialalo...
scanner
CS.. tam to naprawde dużo trzeba..
Pozatym może i działa.. ale jeszcze raz pytam. Jaki transfer? Bo nie wyglada na to, zeby choć 10MBit było jak taki kabelek.
Anarion
100Mbit full-duplex wszystko dziala cacy
spenalzo
W przypadku CDROMu to na pewno nie ejst problem sterowników, gdyż ten napęd mam 2-3 lata i na starym komputerze chodził pięknie, a windows jest taki sam na obu komputerach.

Co do długości kabli znalazłem informacje:
- koncentryczny max 185 metrów
- skrętka max 100 metrów
wool
sterowniki do CDeka? o płytę mi chodziło :wink: właśnie zastanawiam się nad zakupem płyty GigaByta m.in z SATA ale narazie czekam najakieś testy

UPT może i pójdzie na 200m kwestia otoczenia (promieniowanie z Marsa itp.) ja podałem zalecany, bezpieczny dystans, zawsze też można wkleić switcha czy huba
spenalzo
No fakt sterowniki do płyty są lekko badziewne, początkujący w życiu nie dałby sobie rady, do tej pory nie mogę sobie poradzić z zainstalowaniem dźwięku (na szczęście mam "zwykłą" kartę).
Natomiast sama płyta jest bardzo dobra i bardzo dobrze wyposażona: 2xLAN, 6xUSB, 2xFireWire, AGP8x, SATA (...) - za 465 +VAT. Karta zajęła 1 czy 2 miejsce w teście CHIPa, uważam, że udało mi się wybrać c hyba najlepszą :-)
wool
jaka płyta?
spenalzo
No tak, skleroza nie boli :oops: - Asus A7N8X
wool
będziesz musiał poczekać na finalną ver sterowników
spenalzo
No i problem rozwiązany - Windows XP załatwił sprawę, wszystko śmiga aż miło ;-D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.