gopher
26.08.2005, 17:57:46
mam pytanie,
1--> jak zrobic zeby w bazie danych odejmowalo mi taka sama ilosc kazdego towaru jaki zostal wlasnie zlozony w zamowieniu, tzn. np. :
jesli mam 100 prockow i 50 dyskow a zlozylem zamowienie na 2 procki i 7 dyskow to zeby po wyslalniu zamowienia w bazie pokazywal mi wartosc 98 prockow i 53 dyski
2-->mam produkty i chce zeby przy kazdym byl obrazek, mam funkcje ktora mi to robi, ale chcialem zrobic cos takiego ze jak umiszczam nowy produkt w bazie i wysylam plik ze zdjeciem to zeby zamieniac jego nazwe na numer taki sam jaki dostanie nowy towar (idtowaru), ktore jest auto_increment
3--> jak najlepiej zrobic aby przy auktualizacji(zmianie cen, lub ilosci przy dostawie) towarow lub edycji najlatwiej tego dokonac. Jezeli bede wyszukiwal towaru w bazie po nazwie to nie bedzie to efektywne, bo wprowadzajac dane mozna np. wpisac dysk caviar 80GB lub 80000KB i wtedy nie pokaza sie oba.......
ActivePlayer
26.08.2005, 18:42:27
Zmien nazwe tematu, albo moderator Ci zamknie
mdco
26.08.2005, 21:01:51
Ad.1.
Po złożeniu zamówienia zrób:
Kod
UPDATE nazwa_tabeli SET stan=stan-$zakupiono WHERE id='$id'
Ad.2.
<?php
//tu robisz insert produktu do bazy
eregi(".*[.](.*)",$_FILES['foto']['name'], $roz); //wyciągnięcie rozszerzenia
$uploaddir = '/var/www/uploads/';
//i dalej upload
// na końcu update nazwy foto w bazie
?>
Pisane na szybko...
Pigula
27.08.2005, 09:24:55
ad 3. w dazie zrob osobne pola na producent, model, pojemnosc itp. a do wyszukiawani mozesz zrobi listy rozwiajane np. liste wszystkich producentow albo przedzialy pojemnosci bo wpiasnei do nazwy seagate s5321t932480 80gb jest bezsensowne bo osoba kupujac musi dokladnie wiedziec czego chce popatrz jak to jest zrobione w innych sklepach. zawsze mozesz wyszukiwac tylko fraze w danym rekordzie a ja ktos poda np seagate 160gb to najpierw szukasz seagate a osobno 160gb zawsze cos znajdzie ale nie jest to najlepsze rozwiazanie