Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dołanczanie danych z innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
qeuw
Jak mozna dołaczyc dane z tabeli nie powtarzając rekordów.
Mam taki kodzik ale on powtarza rekordy
  1. SELECT *
  2. FROM osiagniecia, users, kategoria WHERE users.uS_id=osiagniecia.tr_author AND kategoria.kt_id=osiagniecia.tr_category
mhs
  1. SELECT DISTINCT
questionmark.gif
qeuw
a jak jeszcze moge zrobic jezeli usune kategorie a rekordy chce pozostawic, przy tym zapytaniou wyswieetli mi tyle rekordow ile jest kategorii, a jeżeli dana kategoria nie istnieje to w jaki sposob moge wyswietlic te rekordy ktore zostały przypisane do nieistniejacej kategorii
mhs
może warto w takim przypadku zastosować klucze obce i zdefiniować je w taki sposób by w momencie usunięcia rekordów z tabeli podstawowej, w tabeli związanej automatycznie były aktualizowane i było wpisywana np. wartość 0 lub null co będzie oznaczało brak przypisania danego rekordu do innej tabeli... Wówczas pobranie rekordów będzie znacznie prostrze i w pewien sposób będziesz miał zapewniony porządek w bazie danych...
qeuw
mógłbys mhs podać jakiś przykład
mhs
Wybacz, ale w chwili obecnej nie mam czasu podawać przykładu. Zapoznać się z tematem FOREIGN KEY i z ON DELETE

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/innodb-f...onstraints.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.