Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wydajnosc bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
borcenty
mam tabele gdzie jest mnostwo rekordow. cos w rodzaju newsow. najczesciej bede z niej wybieral rekordy z ostatnich 7 dni. Czy wplyne korzystnie na wydajnosc bazy jesli codziennie (cronjob) bede przesuwal rekordy starsze niz 7 dni do osobnej tabeli gdzie bedzie archiwum?

ciagnie to za soba dodatkowa robote, bo uzytkownik musi miec dostep do archiwum itp, ale 80-90% ruchu bedzie dotyczylo rekordow z ostatnich 7 dni.

jest sens archiwizowac starsze rekordy?
sf
powiem tak, ze ostatnio wpadlem na podoby pomysl.. bo baza danych na interii juz wysiada.. pomimo, ze wszystko jest cachowane tongue.gif

wg mnie ma to sens smile.gif narazie jedyny problem jaki wymyslilem to wyszukiwanie wiadomosci.. bo trzeba zrobic by szukal po dwoch tabelach..

no u mnie jeszcze jest inny problem, ze archiwizacja by musiala dotyczyc kilku tabel.. bo jest osobna tabela ze stronami do kazdej wiadomosci i osobna tabela z obrazkami.. wiec ostatecznie stwierdzilismy, ze nie dotykamy tego syfu i niech jest jak jest ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.