Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyniki wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Żaba
Witam, przeszukuję bazę danych:

1. <?php
  2. $sql = mysql_connect ("127.0.0.1", "root", "");
  3.  $wykonaj = mysql_query ($sql);
  4.  mysql_select_db ("zawodnicy");
  5.  $szukaj = "SELECT * 
  6. FROM kolarze
  7.  WHERE nazwisko LIKE "$nazw"";
  8.  $wyk = mysql_query ($szukaj);
  9.  $wiersz = mysql_fetch_array ($wyk);
  10.  
  11. ?>

zmienna $nazw jest pobierana z formularza (metodą GET), potem chcę wyswietlic wynik:
  1. <?php
  2.  echo ("$wiersz['imie']");
  3. ?>

I wyskakuje mi taki oto błąd:
Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in C:\AppServ\www\STRONA\baza\wpisywanie.php on line 90

Nazwy bazy danych, tabeli, pól i zmiennych są prawidłowe. Bardzo byłbym wdzieczny za pomoc.

Szymon

~mike_mech
mike
Daj zapytanie w jednym wierszu:
  1. <?php
  2. //...
  3. $szukaj = "SELECT * FROM kolarze WHERE nazwisko LIKE '$nazw'";
  4. // ...
  5. ?>

P.S. A nie lepiej tak: tongue.gif
  1. <?php
  2.  echo $wiersz['imie'];
  3. ?>

P.S. 2
Nastepnym razem powiedz, która lina na listingu odpowiada linii z komunikatu. Bo jak sam widzisz tu nie wiadać linii 90-tej.
Żaba
No tak, nie napisałem: linia 90 z błędem to ta w której próbuje wyswietlac wynik wyszukiwania:
  1. <?php
  2. echo ("$wiersz['imie']");
  3. ?>

update: Po usunięciu na wiasów w echo juz nie ma komunikatu o błędzie, ale za to wynik nie jest wyswietlany, przy czym wpis taki istnieje, którego szukam
mike
Spróbuj sobie wyświetlic zapytanie które wykonuje php a potem wkleić je do phpMyAdmin'a lub wykonac bezpośrednio, czy napewno ono zwraca oczekiwane rezultaty.

A może gdzies nadpisujesz zmienną $wiersz :?:
Żaba
Blad sie znalazl - literówka w nazwie. Jednak pare godzin przed monitorem nie wpływa dobrze na postrzeganie biggrin.gif

Dzięki wielkie za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.