Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porownanie dat
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Dex1987
Witam,

mam taki problem, chce porownac daty z bazy mysql zapisane w polu varchar z aktualna data w formacie date ("d.m.Y") date w bazie danych mam tez w takim formacie. I teraz chce zrobic cos takiego zeby wyswietlalo mi rekordy z pola read (max 10) gdzie data z bazy danych nie bedzie starsza niz aktualny miesac. Czy da sie to zapisac tylko w zapytaniu SQL? Jeśli nie jak mozna to inaczej rozwiazc.

Pozdrawiam dex.
sf
najprostrze i najbardziej logicznym podejsciem bedzie poprawienie tej kulawej tabeli i zamiana varchar na format daty...

ewentualnie poszukac na mysql.com funkcji, ktore operuja na stringach, wyciagnac dane i porownac
Pyton_000
Dex1987 ja bym proponował zmiane formatu daty z "d.n.Y" na date w formacie TIMESTAMP co ułatwia późniejsze operacje na datach...
mhs
Cytat(sf @ 2005-10-26 19:57:50)
najprostrze i najbardziej logicznym podejsciem bedzie poprawienie tej kulawej tabeli i zamiana varchar na format daty...

ewentualnie poszukac na mysql.com funkcji, ktore operuja na stringach, wyciagnac dane i porownac

Zmiany typu kolumny możesz dokonać poprzez polecenie ALTER TABLE.
Dex1987
Wiem jak zmienic winksmiley.jpg. Probowalem wczoraj ale z daty 20.10.2005 zrobilo mi 2010-10-05 cos w tym stylu napewno data nie byla poprawna, probowalem takze z wartoscia domyslna ale to nic nie pomoglo. Zastanawialem sie zeby zmienic date d.m.Y na time () ale nie wiem zabardzo jak :/
mhs
Cytat
Zastanawialem sie zeby zmienic date d.m.Y na time () ale nie wiem zabardzo jak :/

To może napisz skrypt, który rozbije Ci datę w obecnym formacie to formatu Y-M-D, a następnie alter table prawidłowo dokona konwersji kolujmy? Musisz tylko pobrać wszystko (edit: wszystko, tzn. pole z data, no i klucz główny tabeli) z tabeli, przeglądnąć (rozbić, pozmieniać) to co trzeba, sleić i zrobić update.
Dex1987
No w ostatecznosci bede chyba musial tak zrobic.

Dzięki, Pozdrawiam dex
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.