Witam posiadam skrypt forum SMF (Simple Machines Forum) - tworzyłem sobie to forum na localhost, bo wiadomo szybciej itp. no i wkończu skończyłem je robić. Przerzuciłem wszystkie pliki z dysku na serwer, pozmieniałem w pliku Settings.php wszystkie dane dotyczące połączenia z bazy Mysql oraz przenosiłem bazę z localhost na nowy serwer. I tak w panelu admina wszystko ładnie jest są polskie znaki itp (pewno dlatego, że te napisy w PA są zapisane w pliku .php). No, ale cóż nazwy działów i ich opisy nie mają polskich znaków - zamiast liter takich jak: ą, ś, ż, ź, ł, ę, ń itp wyświetla się znak zapytania (?). Próbowałem zmienić ręcznie opisy działów w PA, ale bez skutecznie - teraz jak dodam nowy dział to on też nie będzie miał polskich liter?
Z tego co się domyślam to trzeba zmienić jakoś kodowanie, ale jak? Jak poprawnie przenieść baze z localhost na nowy serwer? Nie mam żadnych postów, więc opisy działów mogę zmieniać ręcznie jak coś, ale jak to naprawić, aby chociaż w nowych działach i ich opisach były PL znaki? Dodam tylko, że na localhost mam phpMyAdmin w wersji 4.1.11, natomiast na serwerze, na który chce to przenieść mam phpMyAdmin w wersji 4.1.12.
Z góry dzięki za pomoc....
//edit
Dodam jeszczę tylko, że gdy biorę eskport bazy danych to nie zapisuję go jako plik tylko wyświetla mi się w okienku zapytania, które potem wklejam w nowej bazie danych w SQL