Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ban
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Milo_0
To będzie bardzo śmieszne, ale zbanowałam sama siebie na forum. I teraz mam problem w związku z tym - co zrobić żeby się "odbanować" questionmark.gif
dr_bonzo
Jakie forum?
Zawsze mozesz recznie (phpMyadmin itp) edytowac baze i sie odbanowac.
Milo_0
Tylko szczerze mówiąc nei mam pojęcia jak to odbanować - ktoś zakładał mi to forum i zupełnie nei wiem o co w nim biega od strony technicznej sad.gif
Prosze więc o pomoc ... i wyrozumiałość
Balas
Podaj linka moze smile.gif
Milo_0
http://www.wf.pbone.com/phpBB2/
dr_bonzo
To zroc sie do tego kogos zeby ci pomogl w odbanowaniu siebie.
Milo_0
Taaa problem polega na tym, że go nie ma teraz i nie wiem kiedy będzie - dlatego zwracam się o pomoc na tym forum
dr_bonzo
0. Masz dostep do serwera + phpmyadmina (a konkretnie mozliwosc wykonywania SQLa na tej bazie)?
1.
  1. <?php
  2. define('BANLIST_TABLE', $table_prefix.'banlist');
  3. ?>

tu masz nazwe tabeli z banami: $table_prefix byl podawany przy instalacji (mozna sprawdzic to zagladajac do bazy) , lub bedzie to standardowy "phpbb_" (chyba taki?questionmark.gif)
2. z pliku phpBB2/admin/admin_users.php
  1. <?php
  2. $sql = "DELETE FROM " . BANLIST_TABLE . "WHERE ban_userid = $user_id";
  3. ?>

pod BANLIST_TABLE wstawiasz wartosc wznaczona w pkt. 1.
$user_id = id twojegoo usera (sprawdz wybierajac profil twojego usera na forum (albo niech ktos inny to zrobi skoro masz bana smile.gif)

w echo()'uj sobie to zapytanie i wykonaj je na bazie danych i zostaniesz odbanowany.
Milo_0
$sql = "DELETE FROM " . BANLIST_TABLE . " define('BANLIST_TABLE', $table_prefix.'banlist'); WHERE ban_userid = $user_id";

- tak to ma wyglądać? w tym forum co mam nie mam własnego id - przynajmniej na forum go nie widać
dr_bonzo
Nie, gdybys wyswietlil w php wartosc $sql to bys otrzymal wlasciewe zapytanie.
Albo najprosciej
  1. DELETE
  2. FROM prefix_banlist

usun wszystkie bany.
Musisz jednak znac 'prefix_'.
Milo_0
  1. $sql = "DELETE
  2. FROM " . BANLIST_TABLE .
  3. 'phpbb_banlist';
  4. IF ( !$db->sql_query($sql) )

Czy tak ?
Tak jak mówiłeś u mnie jest ten prefix standardowy - $table_prefix = 'phpbb_';
dr_bonzo
Przeczytaj uwaznie:
1. Masz bezposredni dostep do bazy danych np. za pomoca phpMyAdmina (dla Mysql) czy podobnych narzedzi, w taki sposob ze mozesz wydawac zapytanie SQL na tej bazie?
2. wykonaj na bazie danych (tej gdzie trzymasz forum) zapytanie
  1. DELETE
  2. FROM phpbb_banlist

-- usuniesz wszystkie bany (skoro nie znasz swojego ID) (jesli prefix tabel of forum to 'phpbb_').
Milo_0
ad. 1. Tak mam dostęp do bazy danych.
ad. 2. Nic nie daje - wciąz mam bana
aleksander
Milo, Twój błąd w mysleniu polega na tym, ze wydaje Ci się, że BANLIST_TABLE i 'phpbb_banlist' to jest co innego, tymczasem to jest to samo.

Chodzi o to, że BANLIST_TABLE to STAŁA, która ma przypisaną wartosc 'phpbb_banlist', wiec piszac $sql = "DELETE
FROM "
. BANLIST_TABLE .
'phpbb_banlist';

w rezultacie wychodzi
$sql = "DELETE
FROM phpbb_banlist
'phpbb_banlist';
Milo_0
  1. $sql = "DELETE
  2. FROM " . "phpbb_banlist";

Wkleiłam takie coś i dalej bana mam
dr_bonzo
Prosilem o czytanie UWAZNE

[quote]wykonaj na bazie danych (tej gdzie trzymasz forum) zapytanie SQL
  1. DELETE
  2. FROM phpbb_banlist
, zadne $sql = ..... itd tylko dokladnie to co napisalem
'phpbb_' to jest wartosc prefixa tabel dla forum, jego wartosc znajdziesz w "config.php" w wartosci $table_prefix.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.