Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobić "szablonowanie"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasfromzgr
na początek adres strony gdzie pojawił się problem:

http://lukasfromzgr.ovh.org/

jak widać, menu po lewej stronie jest tak zrobione ze jak sie kliknie na link to po prawej stronie wyswietla sie odpowiedni tekst zaczerpniety z katalogu folder/

problem jest taki ze ja tam mam kilka zmiennych
  1. <? if(!isset($plik)) { $plik="index";"omnie";"umiejetnosci";"aktualneprojekty";"osiagniecia";"kontakt";  ///pierwsza linia kodu
  2. } if(file_exists("folder/$plik.inc")) {  ///druga linia kodu
  3. include "folder/$plik.inc"; ///trzecia linia kodu
  4. } else { echo "Przepraszamy, ale pojawiły się błędy podczas tej strony!"; ///4 linia
  5. } ?>  ///5 linia kodu

tak wlasnie wyglada ten kod, a na swoim koncie mam tylko strone glowna czyli index.php i w miejscu gdzie maja sie wyswietlac tresci plikow z folderu "folder/" wstawiłem ten kod php (tak jak było w przykładzie)

przykładowy link do na stronie głównej wygląda tak:
  1. <A HREF="index.php?plik=kontakt">costam</A>

uzylem tego skryptu zeby nie robic kilku takich samych podstron ktore roznia sie tylko zawartoscia jednej tabelki i teraz mam z tym problem....

ps. jest o tyle śmieszniej tongue.gif , że dokladnie takie same pliki u mnie na krasnalu działają poprawnie, tylko na serwerze źle ...

____
prosze uzywac bbCode
ActivePlayer
shpyo
  1. <?php
  2.  
  3. $plik="index";"omnie";"umiejetnosci";"aktualneprojekty";"osiagniecia";"kontakt";  
  4.  
  5. ?>

co to o jest?
najpierw zobacz co się wyświetli tu:
  1. <?php
  2.  
  3. print_r($_GET);
  4.  
  5. ?>

pomyśl chwilę, chodzi o to aby php includował plik ze zmienną przesyłaną w adresie, co nie?
To można napisać w 2-3 linijkach. Jednak Twój sposób nie jest bezpieczny!!
Lepiej uzależnić wyświetlanie poszczególnych plików w zależności od cyferek czyli:
  1. <A HREF="index.php?plik=6">kontakt</A>
j00seph
zgaduje ze na krasnalu masz wlacaone register_globals

Zrob poprawne odwolania
mniejwiecej tak (pisze z marszu , nie sprawdzalem....):

1. <?php
  2.  if(!isset($_GET['plik'])) { 
  3.  ///pierwsza linia kodu
  4. } if(file_exists("folder/".$_GET['$plik].".inc")) {  
  5. ///druga linia kodu
  6. include "folder/".$_GET['$plik.inc'];
  7. ///trzecia linia kodu
  8. } else { echo "Przepraszamy, ale pojawiły się błędy podczas tej strony!"; ///4 linia
  9. ?>  ///5 linia kodu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.