1. Nie znam sie kompletnie na php, jest mi potrzebne tylko do stworzenia szablonu strony i tylko na ten temat staralem sie zebrac jakies informacje.
2.Jak napisalem szukalem juz w wielu miejscach (zeby nie bylo odpowiedzi w stylu "poszukaj w necie"), i nic nie rozumiem z php.
To tak by wyjasnic sprawe, teraz opis problemu;
1.Tworze strone i chce stworzyc jej szablon co ulatwi mi prace
2. Tworze plik index.php
3. tworze cos takiego
<? //domyslne ustawienia strony glownej $b="body" ; $m="menu" ; ?> //1 miejsce ktore ma byc includowane <? if($bo) { include("$bo.html");} else { include("$b.html");} ?> //2 miejsce ktore ma byc includowane <? if($me) { include("$me.html");} else { include("$m.html");} ?>
Link na stronie wyglada na przykład tak:
<a href="index.php?bo=autor">O mnie</a>
Pytanie moje brzmi:
Czemu to nie dziala? Reszta kodu (html) strony jest poprawna, serwer obsluguje ta wersje php, pliki maja poprawne nazwy. Wszytko chodzi tylko ,ze strona laduje sie bez <body> ktore jak widac (tak sadze-mam nadzieje ze to co napisalem jest poprawne) jest includowane.
Prosilbym o wskazanie bledow,i pokazanie przykladowego skryptu includowania
(lepszego niz przedstawiony przeze mnie).
Jeszcze uwaga do moderatorow; nie wiem na czym polega opisany problem wiec nie wiedzialem w ktorym dziale zamiescic opisany temat. Prosze o nie kasowanie tego natychmiast gdyz jest to bardzo dobry przyklad lamerstwa co do php.
z gory dziekuje i pozdrawiam