Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [chmod] Jak to rozwiązać
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SoulSeduction
Witam,

Ogólnie mam problem z chmod.

Szeczegóły:

Budowa katalogów:

Strona umieszczona jest w katalogu np. public_html smile.gif

w tym katalogu mam tak:

eksport/

dir- galeria: chmod 0755

admin/eksport.php

dir - admin: chmod - 0755
file - eksport.php - 0644

Opis:

dir- eksport: tutaj chcę zapisaywać pliki txt
file - eksport.php: plik w katalogu admin służy do zapisu plików txt w katalogu eksport.

Mój problem polega na tym, że jak nie ustawie chmod 0777 dla katalogu eksport to nie moge tam zapisywać plików.

Próbowałem użyć chmod w pliku eksport.php aby tylko do zapisu zmeinić chmod na 0777, ale to odpada bo wygląda na to ,ze ta funkcja jest zablokowana sad.gif.

Jak rozwiązać ten problem tak, żeby móc zapisywać pliki w katalogu eksport bez ustawiania na stale dla niego chmod 0777 ?

Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
PS. szukałem naforum,ale nic nie znalazłem, możliwe, ze cos przeoczyłem. Jesli tak sorki, ale nie spalem 48 h smile.gif.
Apo
Raczej sie nie da. Bo przez skrypt php ustawienie chmodu na katalog jest niemożliwe co innego to pliku ale katalogów raczej nie da sie.
dr_bonzo
Jesli katalog export/ utworzyles recznie (ftp, ssh) to zeby skrypt mogl w nim tworzyc pliki katalog MUSI miec chmod 0777 (wystarczy 3 nie 7 ale czytac pewnie tez chcesz).

Mozesz tez usunac export/ i utworzyc go skryptem.
SoulSeduction
Hmm... smile.gif

Ze też na to nie wpadłem smile.gif

Panie dr_bonzo. Wielkie dzięki. Działa smile.gif

Teraz spokojnie moge iść spać smile.gif
dr_bonzo
No problem, ale wyspij sie tez za mnie -- dluga noc mnie czeka smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.