Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szyfrowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kunig
Witam,
Moim zadaniem jest stworzenie bazy klientow. Dane beda wprowadzane przez formularz. Wyszukiwanie i dostep do bazy bedzie mialo dostep wylacznie 2-3 osoby. Do panelu nie prowadzi zaden link ze strony.

Moje pytanie w jaki sposob moge zabezpieczyc dane, szyfrowac rekody w bazie ale tak, zeby mozna bylo je pozniej wypisywac i sortowac odszyfrowane.
Czyli chodzi mi o przechowywanie zaszyfrowanych, ich wyciaganie i przetwarzanie na postac odszyfrowana.

Prosze rowniez o sugestie na temat innych srodkow bezpieczenstwa.

Zalozeniem jest dostep z kazdego komputera z internetem.
snipe
mozesz skorzystac z tego:
base64_decode
base64_encode
kunig
Dzieki! O to mi chodziło.

Tylko zastanawiam sie w jaki sposob moge teraz wyciagac z bazy dane posortowane np alfabetycznie lub spelniajace okreslony warunek.

Czy istnieje mozliwosc zaszyfrowania kodu php, azeby nie mozna bylo stwierdzic w jaki sposob zaszyfrowywane sa dane w bazie? Nie chodzi mi tu o bardzo zaawansowane rozwiazania, chyba ze nie sa trudne do wykonania.
luinnar
Cytat(kunig @ 2005-11-13 09:00:38)
Czy istnieje mozliwosc zaszyfrowania kodu php, azeby nie mozna bylo stwierdzic w jaki sposob zaszyfrowywane sa dane w bazie? Nie chodzi mi tu o bardzo zaawansowane rozwiazania, chyba ze nie sa trudne do wykonania.

Ten temat był już kiedyś poruszany tutaj
dtb
skompiluj kod php do bajtoku (bytecode)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.