kpjeziorak
15.11.2005, 15:41:37
Witam,
Mam w bazie tabelę "ludzie" a w niej pola: "id", "imie" oraz "nazwisko". Czy mogłby mi ktoś przedstawić sposób na sprawdzenie czy wpisane dane w formularzu są poprawne? Tj. chciałbym sprawdzić czy wpisane dane znajdują się w bazie. Jeśli tak to skrypt wywaliłby błąd, jeśli zaś nie to skrypt dodałby wpisane dane do bazy (w tym przypadku imie i nazwisko).
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: Mianowicie chciałbym aby skrypt sprawdzał czy dane, które wprowadzam znajdują się w bazi. Np. w formularzu podaję "imie" i "nazwisko", skrypt sprawdza w mojej bazie czy dane, które podałem znajdują się w odpowiednich kolumnach w tabeli "ludzie" jeśli nie wywala mi błąd, jeśli zaś dane są poprawne (znajdują się w bazie) skrypt, za pomocą zapytania, dodaje wpisane przeze mnie dane do innej tabeli "goscie" o kolumnach "id", "imie" i "nazwisko" ALE zamiast wyrazów niech dodaje id z tabeli "ludzie".
Dzięki za pomoc.
Lonas
16.11.2005, 08:46:05
Możesz wykońać to w taki sposób,
<?
if (!$id|| !$imie || !$nazwisko) // sprawdza czy wypelnione zostaly pola formularza
{
print "Nie zostały wypełnione wszystkie pola"; }
if (!$db)
{
print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; }
$query = "insert into produkty values ('".$id."', '".$imie."', '".$nazwisko."')"; //sprawdza czy sa juz takie osoby w bazie jesli nie zostaja dodane
if ($result)
print "Osoba <b>".$nazwisko."</b> została dodana do bazy danych."; else { print "W bazie istnieje już osoba o tym numerze."; }
?>
kpjeziorak
16.11.2005, 11:00:39
Dziękuję, przetestuję to u siebie. Jedna część mojego pytania wygląda na rozwiązaną. Może ktos ma pomysł na drugą część: Wpisuję dane, skrypt sprawdza czy dane są poprawne z tymi w bazie, jeśli tak "idzie dalej" zaś jeśli nie daj mi komunikat, że źle wpisałem np. nazwisko.
nospor
16.11.2005, 11:11:19
@kpjeziorak
1) normalnie w swiecie czekasz na gotowce.
2) zle forum. tu chodzi głównie o skrypt. dlatego przenosze na php Początkujący
3) Na forum, na którym przenosze, są topici z podobnymi problemami. Poszukaj, poprzegladaj, nappisz swoj wlasny skrypt i w razie problemow wal, a nie czekasz na gotowce !
kpjeziorak
16.11.2005, 15:12:11
@nospor
Uwierz mi, że gdybym umiał napisać taki skrypt to nie "zaśmiecałbym" swoim pytaniem forum.
Tutaj wiekszosc na forum nie umie czegos napisac, ale probują. podają to co napisali i pytają co dalej, albo czemu nie dziala. ty nawet tej odrobiny nie zrobiles. na forum jak pisalem jest mnostwo topicow z tym co chcesz. poczytaj, przerob i potem wal jak cos nie bedzie dzialac
-----
nospor
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.