Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: licznik online - jak napisać
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kirkor0
Od razu pisze, ze przeszukalem forum i nic nie znalazlem adekwatnego do mojego problemu.
Chce napisac system licznikow online (dla wielu stron u uzytkownikow). Zastanawiam sie jak to zrobic. Myslalem o przechowywaniu IP w bazie, myslalem tez o sesjach, aby odciazyc baze.

Chodzi mi tylko o rozwiazanie - nie jak to zrobic, bo wiem, ale jak zrobic, aby bylo najlepiej, najszybciej i najbezpieczniej.

Przedstawcie swoje sugestie.
sobstel
a moze inaczej, przedstaw nam jakie masz wyobrazenie rozwiazania, a my (w ramach naszej wiedzy i mozlwiosci) postaramy sie doradzic jak zrobic bezpeiczeniej albo wydajniej....
kirkor0
Cytat(kirkor0 @ 2005-12-18 13:45:19)
Myslalem o przechowywaniu IP w bazie, myslalem tez o sesjach, aby odciazyc baze.

Ktos bardziej "obczajony" w php zrozumie o co chodzi.
Gosc wchodzi na strone, dodaje jego IP do bazy wraz z datatime. Kolejny raz wchodzi robie update, itp. Przy kazdym jego wejsciu musze usunac te rekordy, ktore sa "przestazale" zalozmy przez 5min. Oczywiscie to dla jednego uzykownika systemu.

Jezeli to bedzie dla wielu uzykowniko, to z bazy bede mial smietnik. 2 zpaytnia, przy wejsciu na strone przez goscia * liczba gosci *liczba uzytkownikow w systemie.

Co poradzic?
nospor
Cytat
Ktos bardziej "obczajony" w php zrozumie o co chodzi.
nono, tylko bez takich. ja sie uwazam za bardziej obczajonego, ale czasami ludzie tak tu formuluja pytania ze wymieknac mozna. Tak wiec takich tekstow do ludzi, o których nie wiesz jaki maja poziom wiedzy - nie wal.
kirkor0
Nic takiego nie napisałem. Poprostu chcialem Ci napisac czego oczekuje.

Nie wierze, ze nikt nie ma nic do powiedzenia? :?

edit by nospor:
Cytat
Poprostu chcialem Ci napisac czego oczekuje
To nie mi pisales tylko dla sopel. Juz nawet nie wiesz komu odpowiadasz.
sobstel
widze 2 mozliwe rozwiazania, w tabeli ze statami identyfikujesz poszczegolnych odwiedzajacych albo po adresie IP albo po ID sesji (oba rozwiazania maja swoje wady i zalety, ale to drugie wydaje sie jednak lepsze, zwlaszcza gdy sesja jest porzebna ci takze do innych rzeczy - sprawa ma sie jeszcze korzystniej gdy obsluge sesji masz opartą na bazie). jesli to ma byc dla wielu stron to oczywiscie potrzebny jest jeszcze jakis identyfiaktor strony.

p.s. moze nie jestem zbyt pojętny, ale zrozumienie na czym polega twoj problem naprawde przychodzi mi z lekkim trudem...
kirkor0
ok, dzieki. A nie znasz moze innego sposobu, aby nie przechowywac ani id_sesji w bazie, ani IP, bo to jest meczace dla servera.
MOze inny sposob, bez przechowywania danych w bazie.

Zalozmy, ze mam obsluge sesji na bazie. Wtedy wystarczyloby mi przechowywanie w bazie id_licznika i i id_sesji?
Ale najlepiej gdybym nic nie przechowywal. tongue.gif i teraz skad bede wiedzial, ktoro id sesji jest do danego id_licznika? cos takiego jest mozliwe?
ennics
jeśli chcesz koniecznie przechowywać dane poza bazą możesz zapisywać je do plików tekstowych, ale to chyba na jedno wyjdzie bo baza to też pliki.
Tak czy inaczej czy przechowujesz dane w plikach płaskich, czy w bazie czy w pamięci nie unikniesz obniżenia wydajności servera (nawet o te 0.01%).
Zobacz:
http://www.php.pl/artykuly/aplikacje_inter...handler_czesc_i
kirkor0
zle mnie zrozumiales, sesje i tak musza byc. mi chodzi o tworzenie nowej bazy do tego skryptu

A gdybym np zsynchronizowal sesje z tym skryptem? Ale jak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.