Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatyczne zakładanie subdomen przez PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
koskitos
Mam wykupioną domenę .pl na nazwa.pl. Chcę założyć serwis z darmowymi aliasami. Mogłoby to być na zasadzie maski.
Ale nie wiem jak przez php zakładać nowe subdomeny...

Z góry dzięki za odp.
crash
Masz wpis z wildcards w DNS'ie? Jeśli tak to wystarczy wykrywać SERVER_NAME. Jeśli totalnie nie masz pomysłu jak to napisać to daj znać.
koskitos
Na php sie znam, ale nie na serwach.

No, prawie totalnie nie mam pomysłu. biggrin.gif

Dzieki.
crash
No to jeszcze raz, ale dokładniej... Musisz mieć wpis wildcard's w DNSie czyli mając domenę np. ble.pl w DNSie musi być także wpis *.ble.pl dzięki czemu każda subdomena będzie się odnosić do ble.pl... W konfiguracji VirtualHost'a serwera WWW (podaje dla Apache'a) musisz mieć: ServerAlias *.ble.pl. W skrypcie php odczytujesz $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ]. Jeśli ktoś wejdzie na stronę np. przyklad.ble.pl to ta właśnie nazwa będzie w tej zmiennej. Potem wystarczy odczytać np. z bazy, że dla takiej subdomeny ma nastąpić przekierowanie na odpowiedni adres (lub wygenerowanie odpowiedniej strony)...
koskitos
OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko.
Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie?
I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl?
sf
Cytat(koskitos @ 2005-12-19 01:24:36)
OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko.
Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie?
I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl?

Napisz do admina by Ci wszystkie subdomeny ( *.twojadomena.pl ) ustawil na katalog glowny.
koskitos
chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku?

dalej to jush chyba wiem - potem w katalogu glownym sptawdzam $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ] i robie co chce, oki czaje.

Ale nie lepiej aby przekierował do oddzielnego pliku, aby nie przemeczac indexu?
crash
[sarkazm]Czyli np. zamiast wykonać index 5 razy, zostanie wykonane 5 innych plików? No ciekawe rozwiązanie smile.gif[/sarkazm]
koskitos
Nie zrozumiales mnie. :/
Zamiast przekierowac do index.php - juz uzywam tego pliku, przekierowac do index2.php.
Wszystko bedzie w index2.php i to on bedzie wykonywany.

Cytat
chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku?
nie wiesz jak z tym?
crash
Jeśli będzie ustawiony ServerAlias na *.domena.pl to każde wywołanie cos.domena.pl czy przyklad.domena.pl zostanie przekierowane na domena.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.