koskitos
18.12.2005, 19:52:36
Mam wykupioną domenę .pl na nazwa.pl. Chcę założyć serwis z darmowymi aliasami. Mogłoby to być na zasadzie maski.
Ale nie wiem jak przez php zakładać nowe subdomeny...
Z góry dzięki za odp.
crash
18.12.2005, 20:33:10
Masz wpis z wildcards w DNS'ie? Jeśli tak to wystarczy wykrywać SERVER_NAME. Jeśli totalnie nie masz pomysłu jak to napisać to daj znać.
koskitos
18.12.2005, 20:36:27
Na php sie znam, ale nie na serwach.
No, prawie totalnie nie mam pomysłu.
Dzieki.
crash
18.12.2005, 22:25:13
No to jeszcze raz, ale dokładniej... Musisz mieć wpis wildcard's w DNSie czyli mając domenę np. ble.pl w DNSie musi być także wpis *.ble.pl dzięki czemu każda subdomena będzie się odnosić do ble.pl... W konfiguracji VirtualHost'a serwera WWW (podaje dla Apache'a) musisz mieć: ServerAlias *.ble.pl. W skrypcie php odczytujesz $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ]. Jeśli ktoś wejdzie na stronę np. przyklad.ble.pl to ta właśnie nazwa będzie w tej zmiennej. Potem wystarczy odczytać np. z bazy, że dla takiej subdomeny ma nastąpić przekierowanie na odpowiedni adres (lub wygenerowanie odpowiedniej strony)...
koskitos
19.12.2005, 01:24:36
OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko.
Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie?
I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl?
Cytat(koskitos @ 2005-12-19 01:24:36)
OK, sorry, ale jak mozesz to jeszcze bardziej lamersko.
Gdzie ja mam to powpisywac? Gdzie wpisac ten wildcards w dnsie?
I jak mam sie dostac do konfiguracji apacha skoro mam server na nazwa.pl?
Napisz do admina by Ci wszystkie subdomeny ( *.twojadomena.pl ) ustawil na katalog glowny.
koskitos
19.12.2005, 22:19:17
chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku?
dalej to jush chyba wiem - potem w katalogu glownym sptawdzam $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ] i robie co chce, oki czaje.
Ale nie lepiej aby przekierował do oddzielnego pliku, aby nie przemeczac indexu?
crash
19.12.2005, 23:05:38
[sarkazm]Czyli np. zamiast wykonać index 5 razy, zostanie wykonane 5 innych plików? No ciekawe rozwiązanie

[/sarkazm]
koskitos
19.12.2005, 23:12:10
Nie zrozumiales mnie. :/
Zamiast przekierowac do index.php - juz uzywam tego pliku, przekierowac do index2.php.
Wszystko bedzie w index2.php i to on bedzie wykonywany.
Cytat
chce zaznaczyc, ze w obrebie tej domeny mam takze subdomeny. Przypadkiem nie przekieruje mnie z innych subdomen do danego pliku?
nie wiesz jak z tym?
crash
19.12.2005, 23:47:46
Jeśli będzie ustawiony ServerAlias na *.domena.pl to każde wywołanie cos.domena.pl czy przyklad.domena.pl zostanie przekierowane na domena.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.