Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czy można przekazać nazwę usera?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
*_ENIGMA
Witam!!

Mam takie pytanko (chcę napisać skrypt, ale nie przychodzi mi do głowy rozwiązanie... może ono nie istnieje w tym wypadku):

Mam folder zabezpieczony hasłem (autoryzacja) za pomocą plików .htaccess i .htpasswd. Żeby przeglądać zawartość foldera trzeba jak wiadomo podać nazwę usera i stosowne hasło.

Moje pytanie: czy na przykład gdy w okienku wpiszemy poprawną nazwę usera i hasło jest możliwość przekazania nazwy usera do skryptu php?? Np. w polu "Nazwa użytkownika" wpisuję poprawnie USER, w polu "Hasło" poprawne hasło i otwiera mi się np. strona 'index.php' i chciałbym żeby nazwa USER została jakoś przekazana do skryptu php w 'index.php'.

(Dodam, że mam wielu zdefiniowanych użytkowników w .htpasswd i każdy ma inne hasło a chciałbym napisać skrypt, który po zalogowaniu danego użytkownika automatycznie zapisuje datę zdarzenia i nazwę zalogowanego użytkownika).

Posumowując: czy można przekazać nazwę usera wpisaną w oknie autoryzacji do skryptu php?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.