Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje - logowanie użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Paweł :)
witam

kiedyś zacząłem tworzyć własny cms... niedawno odkopałem to co już zrobiłem i chciałem go dokończyć.. wczesniej pracowalem przy php 4.3.*, teraz mam php 5.1.1... dodalem wszystkie tabele do bazy danych, otwieram strone glowna cms-u .. pojawilo sie pare bledow, ktore wczesniej mi sie nie pojawialy ale poradzilem sobie z tym... natomiast opozostal jeden problem - nie dziala logowanie uzytkownikow. inicjacja sesji wygląda tak:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

teoretycznie wszystko jest ustawione poprawnie w php.ini ale teraz juz nie jestem pewien... wszystko wyglada tak jakby dane nie byly przesylane... cms wykrywa jakby nie wyslano wogole danych - hasla i nazwy uzytkownika....

jesli jakies info jest potrzebne to piszcie

pozdrawiam
gam3r
moze zamiast session_register() zapisuj zmienne tak:
  1. <?php
  2.  $_SESSION["nick"]='...'
  3. ?>

zobacz czy to nie jest ten sam problem o który ja wczoraj pytałem sesje - problem
to raczej nie jest to samo, ja mam w php.ini wszystko ok ustawione..

znalazlem cos dziwnego - plik sesji wyglada następująco:
Kod
nick|N;password|N;mail|N;stat|N;
legorek
Z manula:

Cytat
Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals.

Sprawdź to. session_register" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
register_globals jest oczywiście na On rolleyes.gif

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $_SESSION['id'] = $id;
  5. $_SESSION['gnick'] = $nick;
  6. $_SESSION['pass'] = $pass;
  7. $_SESSION['stat'] = gstat;
  8.  
  9. ?>

zapisalem w ten sposob, ale nadal jest nie tak. i cos nie tak jest raczej w tym, bo w skrypcie logowania podzas logowania w bazie danych jest zmieniana również data ostatniego logowania i ona zmienia sie ok, tylko że nie ma tej cholernej sesji...

EDIT:
to
  1. <?php echo SID?> 

wyrzuca to:
Kod
Notice: Use of undefined constant SID - assumed 'SID' in sciezka do pliku on line 39
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.