Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie miejscowości hosta.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Blastereq
Chciałem się zapytać jak sprawdzić z jakiego miasta jest użytkownik . Wiem , że na ripe.net da się sprawdzić np. router neostrady (Lublin, Wa-wa itp) , to samo miejscowość w DSL-u . Gethostbyaddr da mi tylko host. Jak wiemy, nie we wszystkich przykładach w adresie hosta jest miasto, co tutaj trzeba zrobić , żeby dojść do najbliższego miejsca skąd user "czerpie" neta. Aha dodam, że chodzi mi o zrobieniu tego w php ew. + JS ohmy.gif Wydaje mi się , że można by dodać wszystkie miasta do bazy i potem
http://ripe.net/fcgi-bin/whois?form_type=s...searchtext=<? echo"$IP"; ?> i searcha w tym, jeśli trafi za miasto w texcie poprostu uzna za miasto usera . Jednak wydajność słaba, nie wiem czy serwera nie zbanują, jak każdego ip będzie w ten sposób sprawdzać i czy to jest faktycznie legalne. Oczywiście dochodzi też wątek celności takiego rozwiązania. Traceroute odpada, bo serw ma zablokowane.
UDAT
Proponuje php Solutions Numer 02/2004 (z tej strony mozna ściągnąć listingi lub kupić pismo biggrin.gif). Poza tym ŧeż gdzieś tam był do pobrania skrypt IP TO COUNTRY (nawet mapkę rysował).

GOOGLE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.