Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie i mailing
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marek80
Mam do rozwiązania następujący problem. W MySQL mam zapisanego użytkownika w jednej tablicy, w drugiej tablicy mam zapisane województwa które użytkownik wybrał w kolejnej mam wybrany typ ogłoszeń które użytkownik wybrał, i w kolejnej mam branże jakie użytkownik wybrał. Teraz chcę wysłać mailing do użytkownika z tymi kryteriami które wybrał, mailing będzie się składał z treści ogłoszeń, struktura tablicy z ogłoszeniami jest następująca w jednej tablicy jest zapisana treść ogłoszenia, i jego rodzaj w niektórych przypadkach bywa tak że jeszcze jest województwo, ale są ogłoszenia takie które mogą mieć w ofercie kilka województw i jeśli takowe są to zapisane jest to w oddzielnej tablicy poprzez Id ogłoszenia i id woj., i tak samo jest z branżą. Czyli:
Mamy użytkownika kowalskiego w tablicy user:
Id: 1 nazwa: kowalski e-mail kowalski@kowalski.pl,
natomiast w tablicy rodzaj_ogloszenia mamy
id_user 1 id_ogl 3;
id_user 1 id_ogl 5;
id_user 1 id_ogl 5;
tablica województwa:
id_user 1 id_woj 9;
id_user 1 id_woj 12;
id_user 1 id_woj 6;
id_user 1 id_woj 3;
id_user 1 id_woj 13;
tablica branza
id_user 1 id_branza 1;
id_user 1 id_branza 3;
id_user 1 id_branza 7;
id_user 1 id_branza 11;
id_user 1 id_branza 17;
id_user 1 id_branza 19;
tablica z ogłoszeniami:
id: 1 nazwa: jakas_tam id_branza: 3; id_woj. 4 id_ogl: 6
inne ogłoszenie:
id: 2 nazwa: jakas_tam id_branza: NULL; id_woj. NULL id_ogl: 3
tablica ogłoszenia_branza:
id_ogl: 2 id_branza: 3;
id_ogl: 2 id_branza: 5;
tablica ogłoszenia_woj:
id_ogl: 2 id_woj: 3;
id_ogl: 2 id_woj: 8;

Sortowałem to na kilka sposobów ale coś jest nie tak, proszę o nakierowanie mnie w tej sprawie, pozdrawiam.
brachu
No na jednym zapytaniu to raczej sie nie da wyciagnac wszystkich informacji, o ktore Ci chodzi sad.gif Ale mozesz napisac skrypcik, ktrory Ci bedzie na poczatek pobieral dane uzytkownika pozniej wedlug jego id bedzie pobieral co ten user ogladal, jakie wojewodztwa wybral, jaka banze wybral itd.

Ale metnie u Ciebie wyglada ten schemat bazy!!!

Nie wiem czy tak ma byc ale np. branze masz polaczona i z userem i z ogloszeniem!!!

Najlepiej byloby upozadkowac strukture bazy - ale jezeli baze juz masz wypelniona i na niej chcesz pracowac to musisz sie tylko zastanowic jakie informacje chcesz z niej wybrac.

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.